Hrvatski radio

Radio Osijek

Od koštice grožđa do hladno prešanog ulja, brašna i ekstrakta

31.01.2018.

13:36

Autor: Mirta Milas

Mario Faletar iz PZ Trs; foto:HRT/Mirta Milas

Mario Faletar iz PZ Trs; foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Zajednički je to projekt poljoprivredne zadruge "Trs" iz Iloka i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku kojim će se vrijedna sirovina iskoristiti za proizvodnju novih proizvoda. Konačni je cilj stvaranje dodane vrijednosti i novo zapošljavanje.

Ukupna je vrijednost projekta 1.500.000.00 kn, a Europska ga unija iz financira s 1.100.00.00 iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Vinarija "Trs" opremit će vlastiti laboratorij u kojem će se istraživati mogućnost potpunog iskorištenja koštica grožđa kroz razvoj novih proizvoda. Partner na projektu je Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka, čije će se znanje i dugogodišnje iskustvo u prehrambenom sektoru koristiti u razvoju novih proizvoda. Bit će objavljeni i znanstveni radovi, a izravna suradnja s proizvođačima vina na industrijskom istraživanju donijet će korist i studentima prenoseći im praktična znanja.

Provedba projekta počela je 1. prosinca prošle godine i trajat će 36 mjeseci. Ispitivat će se i jesu li za prešanje bolje koštice od crvenog ili bijelog grožđa te koji je sortiment najbolji. Nakon faze razvoja planirano je pokretanje proizvodnje ekstrakta koštice grožđa, hladno prešanih ulja i brašna od koštica grožđa. Ti će proizvodi biti ponuđeni na europskom tržištu, a koristit će se u prehrambene i kozmetičke svrhe. 

Poljoprivredna zadruga "Trs" godišnje kao nusproizvod proizvede 20-30 tona koštica, a iločko vinogorje oko 500 t. "Dosad smo koštice prerađivali u humus kojim smo gnojili vinograd, no odlučili smo od njih proizvesti nešto sasvim novo. Želim potaknuti i druge iločke vinogradare da razmišljaju u tom smjeru. U PZ "Trs" sedam je zadrugara i radimo ukupno oko 60 hektara. Ove smo godine proizveli oko 300 000 litara vina. Prošle smo godine prodali oko 90 000 boca vina", istaknuo je Mario Faletar.  A dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Jurislav Babić smatra kako je posebna prednost ovog projekta što je sirovina za nove proizvode koštica grožđa koja je dosada bila otpad, a zapravo je visokovrijedna sirovina koja se u razvijenim, zemljama i koristi za proizvodnju ulja, brašna i različitih ekstrakta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.