Hrvatski radio

Radio Osijek

Od mina se čiste posljednje površine

08.09.2015.

18:19

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom je Brodu danas potpisan ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina na području Trnave, Mašićke Šagovine, Žuberkovca i Širinaca u Brodsko-posavskoj županiji.

Riječ je o 850 četvornih metara poljoprivrednih površina, i posljednje je područje u toj županiji koje je označeno kao minski sumnjivo. Posao na razminiranju vrijedan 4,5 milijuna kuna dobila je, od četiri zainteresirana ponuđača, tvrtka Neutral iz Osijeka koja je preuzela obavezu da će završiti posao u roku od 60 radnih dana. Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo direktor Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, time ulazimo u završnu fazu razminiranja cjelokupne Brodsko-posavske županije koja bi, uz Vukovarsko-srijemsku županiju, do kraja ove godine trebala biti potpuno oslobođena minsko sumnjivih površina. Izvijestio je da je za razminiranje 85 posto sredstava osigurano iz fondova Europske unije, a preostalih 15 posto sredstava iz državnog su proračuna. 
"Potpisivanje današnjeg ugovora o razminiranju velika je stvar za poljoprivrednike, vlasnike miniranih površina, ali i za županiju jer se omogućava aktiviranje dijela površina atraktivnih i za turizam", rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Istaknuo je da će Brodsko-posavska županija, nakon što spomenute poljoprivredne površine budu razminirane, i službeno biti bez mina te će, dodao je, "napokon taj dio ružne povijesti biti iza nas". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.