Hrvatski radio

Radio Osijek

Od ponedjeljka drive-in testiranje kod dvorane Gradski vrt

11.12.2020.

11:47

Autor: Radio Osijek/TM

Od ponedjeljka drive-in testiranje kod dvorane Gradski vrt

Od ponedjeljka drive-in testiranje kod dvorane Gradski vrt

Foto: - / -

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji bilježe se 252 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, osam osoba je preminulo. Inspektori će za vikend pojačati nadzor trgovina i javnog prijevoza. Od ponedjeljka će se uzimanje uzoraka za testiranje organizirati na drive-in punktu kod Gradskog vrta.

U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano je ukupno 665 uzoraka od kojih su 252 bila pozitivna. Najviše novozaraženih ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (103), a slijede područja gradova/općina Đakovo (25), Našice (18), Valpovo (14), Čepin (9), Belišće, Đurđenovac i Popovac (po 7), Beli Manastir, Bizovac i Koška (po 6), Bilje, Kneževi Vinogradi i Semeljci (po 4), Antunovac, Darda, Donji Miholjac, Marijanci, Petrijevci i Viljevo (po 3), Donja Motičina, Gorjani, Jagodnjak i Vladislavci (po 2) te Ernestinovo, Feričanci, Magadenovac, Petlovac, Satnica Đakovačka i Strizivojna (po 1).
Na bolničkom se liječenju nalazi 257 covid pacijenata – 197 je u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 53 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 60 pacijenta s tim oboljenjem. Kako ističe ravnatelj KBC-a dr. sc. Željko Zubčić, trenutna popunjenost raspoloživog kapaciteta Bolnice za covid pacijente je 84 posto, a Respiracijskog centra 87 posto, no moguće je daljnje povećanje tih kapaciteta.
U protekla 24 sata u KBC-u Osijek i Općoj županijskoj bolnici Našice preminulo je osam osoba, od kojih je najstarija rođena 1936., a najmlađa 1982. godine. Uz COVID-19 imali su i druga oboljenja.
U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalaze ukupno 2.862 osobe. Policija je provela 37 provjera osoba u samoizolaciji, i to 35 samoinicijativnih i dvije po dojavi građana, a sve osobe zatečene su na prijavljenoj adresi. Policijski službenici obavili su i 174 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.
Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 54 nadzora provođenja epidemioloških mjera, najviše u prodavaonicama i trgovinama i trgovačkim centrima, a utvrdili su 10 nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili njihovo otklanjanje. Kako najavljuje pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec, tijekom predstojećeg vikenda nadzorne će aktivnosti biti pojačane, a obuhvatit će se još više mjesta nadzora od uobičajenih u svim oblicima prodajnih objekata, preko javnih okupljanja do javnog prijevoza putnika.
Ravnatelj Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Mato Lukić danas je na konferenciji za medije objavio kako se od ponedjeljka, 14. prosinca, u Osijeku otvara lokacija za drive-in uzimanje uzoraka. "Drive-in uzimanje uzoraka za PCR i antigensko testiranje bit će na platou dvorane Gradski vrt. Ulaz automobilima je iz Wilsonove ulice kod Gradskih bazena, pa bivšom spidvej stazom do istočnog ulaza br.1. (između stadiona i dvorane). Bit će postavljeni putokazi, a bit će tu i dva redara. Radno vrijeme za drive-in testiranja je od 8 do 11 sati, a prikupljeni uzorci upućivat će se na obradu u KBC Osijek i Zavod za javno zdravstvo OBŽ. Plan je u početku prikupiti do 100 uzoraka, no moguće je povećanje kapaciteta" rekao je Lukić te dodao kako je i za drive-in testiranje potrebna prethodna najava na telefonske brojeve KBC-a i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.