Hrvatski radio

Radio Osijek

Od ponedjeljka u Kopački rit uz nova pravila za posjetitelje

10.05.2020.

10:40

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Na radost svih ljubitelja prirode od ponedjeljka, 11. svibnja, svoja će vrata konačno otvoriti i Kopački rit tako da će posjetitelji, nakon dugotrajnog boravka kod kuće, moći uživati u ljepotama Parka prirode.

Iako se za taj netaknuti dio prirode ništa važno nije promijenilo, za posjetitelje se uvode nova pravila: "Posjet parku bit će moguć jedino uz pridržavanje propisanih mjera", rekla je voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić i dodala kako se higijenske mjere odnose na dezinfekciju ruku, odnosno uporabu rukavica i maski i poštivanje reda prilikom ulaska u park.

Ponovno će u pogonu biti i brodovi na jezeru Skadaš, a osim vožnje brodom, mogući su i individualni izleti čamcima. Kopački će se rit moći razgledati i s poznate šetnice "Bijeli lopoč" koja je dugačka preko 2,5 km i omiljeno je mjesto mnogih posjetitelja: "Na 15 tisuća četvornih metara površine ne bi trebalo biti problema niti za ribolovne rekreativce jer se od ponedeljka na prijemnom centru mogu kupiti dnevne i godišnje dozvole, a oni koji imaju važeće godišnje mogu krenuti u ribolov", rekla je Ružica Marušić.

Kopački rit poznat je kao ornitološki rezervat s 3.000 životinjskih vrsta od čega je 300 vrsta ptica, stoga će simbolično obilježiti i ovaj vikend, budući da je drugi vikend u svibnju proglašen svjetskim danom ptica selica. U ovome Parku prirode zabilježeno je 53 vrste riba, a 550 biljaka: "Godišnje Kopački rit posjećuje oko 40 tisuća posjetitelja, a u razgledavanje ovog prirodng bisera uskoro će se moći krenuti i s novog pristaništa"rekla je Marušić i dodala kako je rad na svim projektima nastavljen: "Pristanište poprima konačni oblik, a ako se nastavi povoljno stanje ono će biti i otvoreno. Građevinski radovi napreduju i u na dvorcu u Tikvešu, iako nešto sporije zbog problema s nabavkom materija, tako da bi i on trebao biti završen u približno zakazano vrijeme, a koje je prvotno bilo do početka 2021. godine", zaključila je voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.