Hrvatski radio

Radio Osijek

16:30 / 11.03.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Od ponedjeljka ukrajinskim mališanima na raspolaganju Dječji kutak u KC-u

Dječji kutak za ukrajinske mališane u osječkom KC-u

Dječji kutak za ukrajinske mališane u osječkom KC-u

Foto: OBŽ / Radio Osijek

Dječki kutak u Kulturnom centru Osijek spreman je za najmanje ukrajinske izbjeglice. Od ponedjeljka će se ondje moći družiti i bit će im pružena psiho-socijalna pomoć. To je tek uvod u njihovo uključivanje u vrtiće u Osijeku i okolnim mjestima. 

Dječji je kutak osigurao Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Stožerom grada Osijeka. „Dječjim kutkom upravljat će djelatnici i volonteri Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Počinje raditi već od ponedjeljka”, rekao je zamjenik osječkog gradonačelnika i načelnik Stožera CZ Grada Osijeka Dragan Vulin, dodajući kako to nije klasičan dječji vrtić. „To je vitalna informacija za sve one koji znaju kako u vrtićima mjesta u Osijeku manjka, do izgradnje novih i proširenja kapaciteta postojećih”, razjasnio je Vulin.

„Prvi neki korak koji smo napravili je otvaranje ovog kutka, u kojem će raditi naši stručnjaci. Zabavit ćemo se, učiti, učiti ih hrvatski jezik, izradit ćemo procjene potreba i stanja djece, prvenstveno u smjeru njihove integracije u vrtiće i škole.  Djeca će u Dječjem kutku biti u sigurnim rukama kako bi njihovi roditelji mogli obaviti sve potrebne aktivnosti kako bi što prije krenuli u integraciju i kako bi što prije krenuli s koliko je to moguće, normalnim životom”, naglasio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Tomislav Ramljak

Novinarima kojima su danas otvorili vrata Dječjeg kutka u KC-u zamjenik župana i načelnik Stožera CZ Osječko-baranjske županije Mato Lukić iznio je i aktualne podatke o broju ljudi koji su pobjegli od rata iz Ukrajine i utočište našli u Osječko-baranjskoj županiji: „Do jutros su u prihvatni centar došle 162 osobe iz Ukrajine. Jučer ih je bilo 57. Od ovoga broja, 101 osoba je smještena u trajnijem smještaju”, rekao je Lukić dodavši da su svi oni prvo stigli u dvoranu Jug 2. U tom se prihvatnom centru oprema i ambulanta za prve preglede i testiranje na covid, te prepisivanje terapija ljudima koji koriste lijekove koje nisu uspjeli ponijeti sa sobom.

Osim dječjeg kutka, Grad Osijek je stavio na raspolaganje Stožeru poslovni prostor na Trgu A. Starčevića u Pothodniku koji će služiti kao info kutak za sve raseljene osobe na području Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijelog istoka Hrvatske gdje će se moći obratiti za sve relevantne informacije. "Želja nam je što je više moguće olakšati njihov boravak ovdje i pružiti im što više informacija o pravima koja imaju na području grada i županije", rekao je Vulin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.