Hrvatski radio

Radio Osijek

Od ponoći - izborna šutnja

02.06.2017.

16:56

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja koja završava u nedjelju u 19 sati. U drugom krugu lokalnih izbora građani će birati lokalnu izvršnu vlast - župane u ukupno 9 županija, računajući i Grad Zagreb, gradonačelnike 54 grada i načelnike 102 općine.

Izborna šutnja vrijedi za cijelu državu, ne samo za jedinice u kojima se bira, za sve izborne sudionike i sve medije, naglašava potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić. Nedjeljni izbori su lokalni, samo je ovo drugi krug za koji vrijede potpuno ista pravila kao i za prvi, precizira potpredsjednica DIP-a.

U drugom krugu građani će birati lokalnu izvršnu vlast - župane u ukupno 9 županija, računajući i Grad Zagreb koji ima status grada i županije, gradonačelnike 54 grada i načelnike 102 općine.

U jedinicama u kojima se održava drugi izborni krug ukupno je 2.791.272 birača.

U vremenu izborne šutnje zabranjena je svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Za povredu izborne šutnje propisane su prekršajne kazne u iznosu od 3 tisuće do 500 tisuća kuna. 

Birači na lokalnim izborima ne mogu glasovati izvan mjesta prebivališta, niti koristiti preferencijski glas kao na parlamentarnima. 

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta koja se otvaraju u 7 sati ujutro.  Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon 19 sati.

Dopuštene su izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju, no njihove je rezultate moguće objavljivati tek nakon zatvaranja birališta. 

Pravo birati na lokalnim izborima imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela provode izbori. Ne zaboravite osobnu ispravu!

Za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, glasovati se može samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasovanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika/e, te nema mogućnosti odvojenog glasovanja za zamjenike kandidata.

DIP je preporučio poslodavcima da u nedjelju, na dan lokalnih izbora, svoje poslovanje organiziraju tako da svim zaposlenicima koji taj dan rade omoguće odlazak na birališta.

Tri su slučaja kada su glasački listići nevažeći: neispunjeni glasački listić, glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi za koju je kandidacijsku listu ili kandidata birač glasovao te glasački listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista odnosno na kojem je birač glasovao za dva ili više kandidata.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.