Hrvatski radio

Radio Osijek

Od proljeća će Interventna policija biti smještena u Vukovaru

05.11.2019.

15:02

Autor: HINA/Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravio je u Vukovaru gdje je s predstavnicima tvrtke Planum potpisao sporazum o obnovi objekta u Borovom naselju u kojem će, od proljeća iduće godine, boraviti oko 100 pripadnika Interventne jedinice PU vukovarsko -srijemske, sada smještene u Nuštru.

Nakon potpisivanja ugovora vrijednog 6,5 milijuna kuna, ministar Davor Božinović odgovarao je i na druga pitanja novinara, među ostalima, i o sigurnosti prometa u kontekstu nekoliko teških nesreća sa smrtnim posljedicama proteklog vikenda, te jučerašnju nesreću kod Vinkovaca.

Prema izvješću MUP-a policijski službenici su prošlog vikenda od 1. do 3. studenoga, u nadzoru cestovnog prometa u cijeloj Hrvatskoj utvrdili ukupno 3.491 prekršaj, a u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na hrvatskim prometnicama dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo 12 osoba. Osim toga jučer prijepodne u sudaru dva automobila na cesti Ostrovo-Tordinci, kod Vinkovaca poginulo je dvogodišnje dijete, dok su četiri osobe ozlijeđene, među njima i petogodišnja djevojčica.
Hrvatska policija itekako je angažirana kada je u pitanju sigurnost prometa na cestama, provode se stalno akcije nadzora prometa, međutim, promet je puno širi fenomen nego usko fokusirana problematika s kojom bi se trebala baviti policija, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović. Naglasio je kako policija ne održava ceste, ne određuje dopuštenu brzinu na prometnicama. Također policija nema, osim obvezne edukacije, ni prevelik utjecaj na ono što se o prometu može naučiti kod kuće, a onda i u svim stupnjevima odgojno obrazovnog procesa. Vidjeli ste po strukturi prometnih nesreća da su to mahom mladi ljudi, bilo ih je i bez prava na upravljanje osobnim vozilima, bez dozvola, dakle to su sve ponašanja i problemi na koje policija može djelovati samo represivno, rekao je ministar Božinović. Podsjetio je da je od 1. kolovoza na snazi dopunjeni Zakon o sigurnosti na cestama koji je donio rezultate pa je u 2019. godini ipak 12 posto manje smrtno stradalih nego godinu ranije, a manje je i prometnih nesreća.

Ministar Božinović komentirao je i problematiku procesuiranja ratni zločina, rekavši da se kao i svi ljudi dobre volje, kao i svi članovi hrvatske Vlade, neće osjećati dobro dok institucije ne otkriju počinitelje kaznenih djela vezano za ratne zločine. Činjenica je da se hrvatska policija u posljednje dvije godine organizirala, imamo posebne timove i po potrebi ojačavamo dodatnim službenicima koji se bave kriminalističkim istraživanjem vezanim za ratne zločine, dodao je. Božinović je naglasio da, koliko je informiran, provode se istraživanja u nekoliko smjerova koja bi mogla uroditi novim kaznenim progonima, a pojačao se i kontakt s lokalnim stanovništvom vezano za cijeli kompleks kaznenih djela ratnih zločina, ali i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Na pitanje o suradnji Hrvatske s Beogradom u razotkrivanju ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije, istaknuo je kako je to stvar policijskog rada i da, kao ministar, o tome ne može govoriti jer to nije linija kojom ministar rukovodi. No potičem policiju da koristi sve moguće kanale komunikacije koji mogu pomoći u razotkrivanju počinitelja kaznenih djela. Mislim da sigurno postoji prostor za napredak u suradnji. S povećanom učinkovitošću naše policije stvarat ćemo pritisak i utjecati i na druge policije da s nama moraju surađivati, rekao je ministar Božinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.