Hrvatski radio

Radio Osijek

Od siječnja 2020. uredi državne uprave u nadležnosti županija

30.08.2019.

12:23

Autor: Radio Osijek /HINA/ MK

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

O povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama od 1. siječnja 2020. godine , u Osijeku su razgovarali ministar uprave Ivan Malenica i župan Ivan Anušić. Reformska je to mjera Vlade koja će, istaknuto je, za građane značiti veću učinkovitost usluga tih ureda.

Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, ministar Malenica je rekao kako je, nakon donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave u srpnju, trenutno u pripremi 66 posebnih zakonskih propisa, koji bi trebali omogućiti županijama da od 1. siječnja obavljaju državne poslove. To podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad, a državni službenici koji su do sada obavljali poslove u sklopu sustava državne uprave prelaze u sastav županija i postaju službenici u lokalnoj i područnoj samoupravi. Radi se o poslovima društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa i opće uprave, a Ministarstvo uprave zadržava upravnu inspekciju, upravni nadzor i nadzor zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave, pojasnio je Malenica.

Župan Anušić iskazao je spremnost da ispostave ureda državne uprave i matične urede nadopuni uslugama i poslovima koje je do sada obavljala županija, pa će građani na cijelom području županije imati dostupnost većeg broja usluga i poslova.

Sredstva za obavljanje tih poslova osigurana su u državnom proračunu za 2020. godinu, radi se o 350 milijuna kuna na razini Hrvatske, a osigurano je i 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave. "Analize pokazuju da će oko 600 zaposlenika ureda državne uprave iskoristiti tu mogućnost i preuzeti otpremninu. Na taj će se način smanjiti ukupan broj službenika", rekao je Malenica.
Anušić je ocijenio da građani preustrojem neće biti zakinuti jer će se poslovi ureda državne uprave sada obavljati u sklopu županije, i to puno učinkovitije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.