Hrvatski radio

Radio Osijek

Od sinoć 25 zaraženih u Požegi, među njima i zdravstveni djelatnici

03.07.2020.

07:17

Autor: Radio Osijek/TM

Od sinoć 25 zaraženih u Požegi, među njima i zdravstveni djelatnici

Od sinoć 25 zaraženih u Požegi, među njima i zdravstveni djelatnici

Foto: - / -

Požega je novo ozbiljno žarište koronavirusa - u samo nekoliko dana broj zaraženih, nakon što su otkrivena dva slučaja povratnika iz Njemačke, skočio je na 45. Sinoć su analize 87 uzoraka potvrdila 25 novih.

Dvoje zaraženih povratnika virus je proširilo na svoju rodbinu i prijatelje. 
Epidemiolog Ante Vitalija pronašao je brojne kontakte koje je napravio dvojac povratnika iz Njemačke, pa je na testiranje uputio 87 osoba., što je najviše uzoraka na testiranje koje je do sada u jednom danu obavila Opća županijska bolnica u Požegi.
Razlog za dodatnu zabrinutost jest činjenica da su 
među novozaraženima i dva liječnika te dvije medicinske sestre Opće županijske bolnice Požega. Riječ je o zaposlenima na Plućnom odjelu te na Neurologiji, a ovu informaciju je za Jutarnji list potvrdio nam je i Željko Glavić, ravnatelj požeške bolnice. ""Da. Na žalost, točno je da je četvero naših djelatnika pozitivno na koronavirus, a potvrdu za to dobili smo u četvrtak oko 20 sati. Odmah smo pristupili dezinfekciji svih prostora, ali i detektiranju njihovih kontakata kako bismo spriječili ili barem ublažili daljnje širenje virusa i u krugu bolnice odnosno naših zaposlenika i pacijenata, ali i izvan njega", rekao je Glavić.  Liječnici i sestre kojima je potvrđena zaraza testiranju su se podvrgnuli nakon što se u srijedu pokazalo da je pozitivna jedna žena koja je prošloga tjedna, 25.6., bila na naručenim pregledima na dva odjela.
"
Naravno da ovo nije ugodna situacija. Konačno, dosta će naših zaposlenika morati u samoizolaciju dok ne ispitamo sve kontakte. Koliko je to ljudi u ovom trenutku vam ne mogu reći, ali imamo sasvim dovoljno osoblja koje će moći podnijeti i pojačani teret rada zbog odlaska dijela kolega u samoizolaciju. Naravno da ćemo sada dodatno testirati i pacijente koji su od ranije hospitalizirani i poduzet ćemo sve mjere da ne dođe do eskalacije problema", poručio je ravnatelj požeške bolnice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.