Hrvatski radio

Radio Osijek

Od uništenja mogu nas spasiti jedino ljubav i empatija

04.11.2021.

18:29

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr Radio Osijek

foto: hrt.hr Radio Osijek

Foto: - / -

Poznati hrvatski psihijatar profesor Veljko Đorđević u Osijeku je predstavio svoju novu knjigu "Svitanja" koja se kroz priču o ostarjelom psihijatru dotiče najvažnijih ljudskih osobina koje su u vrtlogu vremena često zagubljene

Knjiga "Svitanja" govori o životu, ljubavi i svima nama. Radnja počinje 2041. godine kada devedesetogodišnji psihijatar završava u domu za dementne osobe. Prvi puta njemu koji je cijelog života postavljao dijagnoze drugima, dijagnozu postavljaju njegovi bivši studenti. Suočen s tim počinje razmišljati kako napisati knjigu o svemu proživljenom ili Novu ekologiju uma, a zapravo knjiga o liječenju alkoholičara, bolesnih od tuberkuloze i brojnih smrtnih ishoda onih koji nisu imali nikoga i koji su sahranjivani na bolničkim grobljima već je napisana. Tek u domu završava posljednje poglavlje, nakon čega umire, a njegovo djelo postiže veliki uspjeh i dobiva brojne nagrade. 

Ovo je knjiga okrenuta životu, a govori o onome kroz što smo prolazili svih ovih godina. Kako su radili liječnici i njihovu odnosu prema bolesnima, te kako je pandemija utjecala na sve koji su se posvetili liječenju, kaže Đorđević

Kako se suočiti sa neminovnošću kod osoba koje boluju od neizlječivih bolesti? Samo studenti odnosno liječnici koji su prošli edukaciju mogu izdržati pritiske svakodnevnog rada s pacijentima u okolnostima borbe s bolestima i smrti. Dok ne prepoznamo da civilizacija može opstati samo tako da se čovjek bori za čovjeka pored sebe imat ćemo problem opstanka. Budućnost je znati tolerirati različitosti. Naučiti se brinuti i boriti za drugoga. Knjiga je posvećena ljubavi i životu i zato govorimo o svitanjima, jer svaki dan doživljavamo novo iskustvo, zaključio je Veljko Đorđević. 

profesor Veljko Đorđević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.