Hrvatski radio

Radio Osijek

Odana počast poginulima u Ernestinovu i Ivanovcu

20.11.2017.

13:20

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeseti studenog 1991. u ruke agresora palo je Ernestinovo. Do toga dana, mjesto je branilo stotinjak mještana i tridesetak policajaca. U posljednja dva dana obrane poginulo je 27 branitelja i civila, a u Domovinskom ratu ukupno je poginuo 41 mještanin. Još uvijek se traga za šestero ljudi.

Program obilježavanja Spomendana Ernestinova, 20. studenog, počeo je jučer otkrivanjem spomenika u Ernestinovačkom parku, a danas je na osječkim grobljima, mjesnom groblju te kod spomen obilježja na crpnoj stanici Dvor odana počast Ernestinovčanima koji su poginuli u Domovinskom ratu.
I Ivanovčani su se danas sjetili tragičnih događaja kada su, prije 26 godina, zbog ratnih djelovanja morali napustiti svoje domove. Predstavnici Općine Antunovac na čelu s načelnikom Davorom Tubanjskim položili su vijenac kod spomen obilježja svim poginulim i nestalim vojnim i civilnim žrtvama. 31 osoba poginula je u obrani mjesta, no njihova žrtva neće se zaboraviti. Imena su im uklesana u spomenik podno kojega im je odana počast.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.