Hrvatski radio

Radio Osijek

Odavanje počasti žrtvama terorističkih napada u Parizu

16.11.2015.

12:00

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je danas Dan žalosti zbog terorističkih napada koji su u petak potresli glavni grad Francuske, kada je ubijeno najmanje 130 ljudi. Točno u podne u cijeloj su se zemlji oglasile sirene u trajanju od 60 sekundi.

U svim programima HRT-a emitirala se minuta šutnje u počast ubijenim stanovnicima Pariza. U radijskim programima, pa tako i u programu Radio Osijeka suosjećanje s francuskim narodom iskazano je emitiranjem francuske nacionalne himne Marseljeze.
Na portalima je za to vrijeme objavljena stilizirana francuska zastava. Istu su sliku emitirale sve tri nacionalne televizije – Hrvatska radiotelevizija, Nova TV i RTL Televizija. Želja svih triju nacionalnih televizija je, osim prigodnim programom u okviru kojeg se svaki dan izvješćuje o posljedicama tog napada, izraziti suosjećanje prema francuskom narodu, kao i svima povezanim s nedužnim žrtvama terorističkih napada.
Mnoge zgrade i danas su osvijetljene u bojama francuske zastave, poput Kužnog pila u osječkoj Tvrđi.

Minutom šutnje točno u podne, posljednjeg dana trodnevne žalosti, počast žrtvama terorističkih napada u Parizu odana je diljem Francuke, a zastave na javnim ustanovama spuštene su na pola koplja.
Predsjednik Francois Hollande, kako je najavljeno, pred oba doma parlamenta govorit će u 16 sati.
Nakon vikenda Francuzi se danas pokušavaju vratiti normalnom životu, ali pod strogim mjerama sigurnosti. Unatoč izvanrednom stanju, "treba nastaviti živjeti", kazao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.
Istražitelji nastavljaju rad na identifikaciji počinitelja terorističkih napada i na njihovim vezama u Belgiji i Siriji.
Nakon što je identificiran prvi napadač Omar Ismail Mostefai, 29-ogodišnji francuski državljanin afganistanskog porijekla, koji je imao policijski dosje zbog sitnih krađa, ali nikad nije bio u zatvoru, još dvojica su identificirana u nedjelju - Bilal Hadfi (30) i Brahim Abdeslam (31). Imali su prebivalište u Belgiji ali su bili francuski državljani.
Francuska je policija je u nedjelju pozvala svjedoke u vezi s čovjekom koji je "možda umiješan u pariške napade", Salahom Abdeslamom, bratom Brahima Abdelslama. Agencija dpa piše, pozivajući se na Le Monde od nedjelje, da je Salah Abdeslam (26) u subotu zaustavljen na sjeveru Francuske dok se s još dvojicom vozio u automobilu, ali da nije uhićen. Belgijsko pravosuđe je u međuvremenu izdalo međunarodnu tjeralicu za tim čovjekom koji je živio u četvrti Molenbeek u Bruxellesu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.