Hrvatski radio

Radio Osijek

Odgođeni 31. pjesnički susreti u Drenovcima - novi termin 25. rujna

10.07.2020.

11:50

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Luko Paljetak, laureat prošlogodišnjih Pjesničkih susreta u Drenovcima

Luko Paljetak, laureat prošlogodišnjih Pjesničkih susreta u Drenovcima

Foto: - / -

Ovogodišnji 31. pjesnički susreti u Drenovcima, koji su se trebali održati 10. i 11. srpnja otkazani su zbog pogoršanoga epidemiološkoga stanja, a novi termin njihova održavanja najavljen je za 25. rujna, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK).

"Pjesnički susreti" u Drenovcima jedna su od najstarijih hrvatskih pjesničkih manifestacija na kojoj sudjeluju hrvatski pjesnici iz Hrvatske i susjednih zemalja, pjesnici iz inozemstva te mladi pjesnici s područja Slavonije, Baranje i Srijema čije se pjesništvo potiče i nagrađuje.
"Susrete" je pokrenuo slavonsko-baranjsko-srijemski Ogranak Društva hrvatskih književnika 1986. u Vinkovcima, gdje je tada živio pokretač Susreta i utemeljitelj Ogranka Vladimir Rem.
Nakon rata, godine 1994. Susreti prelaze u Drenovce a kao organizatori se uključuju Udruga "Duhovno hrašće" iz Drenovaca i Knjižnica Drenovci.
Ovogodišnji, 31. Pjesnički susreti trebali su se održati 10. i 11. srpnja u Drenovcima, ali su otkazani zbog pogoršanoga epidemiološkoga stanja u Slavoniji i Baranji.
Određen je novi termin, 25. rujna, a Pjesnički susreti će se organizacijski i programski povezati s programom Međunarodni mostovi književnosti i umjetnosti koji će se održati u Đakovu 24. rujna.
Na Pjesničkim susretima dodjeljuju se tri nagrade i to: Nagrada za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti "Visoka žuta žita" (sastoji se od Povelje „Visoka žuta žita“, novčane nagrade i Statue Pjesničkih susreta), Nagrada za najbolju objavljenu zbirku poezije između dvaju Pjesničkih susreta „Duhovno hrašće“ (nagradu čine Statua Pjesničkih susreta, Priznanje „Duhovno hrašće“ i novčana nagrada) i Nagrada za najbolji rukopisni prvijenac, neobjavljenu zbirku poezije, mladog autora iz Slavonije. Nagrada se uručuje na sljedećim pjesničkim susretima u vidu prve ukoričene zbirke nagrađenoga autora u Knjižnici Pjesničkih susreta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.