Hrvatski radio

Radio Osijek

Odgođeno Optužno vijeće u slučaju druge optužnice protiv Zdravka Mamića

15.12.2017.

13:07

Autor: Hina / Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osječkom Županijskom sudu po drugi put je odgođena sjednica Optužnog vijeća na kojoj se trebalo odlučivati o potvrđivanju ili odbacivanju druge optužnice protiv Zdravka Mamića i ostalih .

Na osječkom Županijskom sudu u petak je, zbog nepostojanja procesnih pretpostavki, ponovno odgođena sjednica Optužnog vijeća u slučaju druge optužnice Uskoka protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje se tereti da su izvlačenjem novca taj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Uz Zdravka Mamića Uskok je ovom optužnicom obuhvatio i njegova sina Marija i brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikky Artura Vuksana. Odvjetnik Zdravka Mamića Mate Matić rekao je novinarima kako je sjednica Vijeća odgođena jer okrivljenik Igor Krota nije uredno obaviješten o održavanju, niti se pismeno očitovao da se sjednica Vijeća može bez toga održati, pa je novo ročište sazvano 5. veljače iduće godine. Sjednica Optužnog vijeća prvi put je odgođena 18. listopada jer okrivljenik Zoran Mamić nije uredno zaprimio poziv.

Obrana je danas najavila kako će, uz dostavljeni podnesak s procesnim i materijalno-pravnim prigovorima, tražiti i izdvajanje nezakonitih dokaza. Matić je kritizirao odluku Vrhovnog suda o prebacivanju ovog predmeta iz Zagreba u Osijek: "Ne može se Uskok igrati pa prebacivati kad njemu padne na pamet, dakle sebi je smanjio obveze da ne bi selio u Osijek, u trenutku kad se podiže optužnica opet delegira predmet, to nije dopušteno. Zato vam kažem u ovom postupku je moguće jedino izmisliti neki novi zakon, zvao se on "lex Mamić" ili "lex delegacija" nemam pojma, ali bez takvog novog zakona mislim da su ovo sve apsurdi", rekao je Matić i dodao kako će, u slučaju da osječki Županijski sud ne prihvati takvo stajalište obrane, koristiti sve raspoložive institucije, od Vrhovnog i Ustavnog suda do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kako bi se dokazivanjem nezakonitosti u postupanju zaštitilo pravo na pravično suđenje i vjeruje "da mogu biti optimistični".

Drugi branitelj Zdravka Mamića Veljko Miljević kazao je novimarima kako je osječkom Sudu dostavio podnesak na osam stranica, s detaljnim prigovorima procesne i materijalno-pravne naravi, vezane uz članke 29. i 31. Ustava RH. "Građaninu se može suditi samo u sudskom postupku na zahtjev ovlaštenog tužitelja, a obrana tvrdi "kako u ovome postupku nema ovlaštenog tužitelja", rekao je Miljević i dodao kako Zakon o kaznenom postupku "kao posljedicu predviđa obustavu takvog kaznenog postupka".

S obzriom na tvrdnju optužbe da su kaznena djela počinjena u razdoblju od 2004. do 2015. godine Miljević smatra da je u optužnici primijenjen pogrešan zakon. Podsjetio je da su se u tome razdoblju promijenila dva kaznena zakona, da Ustav propisuje primjenu onog zakona koji je vrijedio u vrijeme počinjenja kaznenoga djela, dok Kazneni zakon predviđa primjenu blažeg kaznenog zakona na okrivljenika.

Okrivljeni Zdravko Mamić, kojega u ovome postupku brani troje odvjetnika, pojavio se na sjednici Optužnog vijeća, ali nakon sjednice nije davao izjave medijima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.