Hrvatski radio

Radio Osijek

Odgovorno ponašanje nužno na svim okupljanjima građana

12.08.2020.

10:56

Autor: Radio Osijek/TM

Odgovorno ponašanje nužno na svim okupljanjima građana

Odgovorno ponašanje nužno na svim okupljanjima građana

Foto: - / -

Na području Osječko-baranjske županije tijekom vikenda održava se niz sportskih događanja, a pred nama je i blagdan Velike Gospe, pa se u Marijanskim svetištima očekuje velik broj ljudi - stoga iz Stožera civilne zaštite poručuju kako je odgovorno ponašanje nužno na svim okupljanjima građana.

Članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na danas  održanoj sjednici razmatrali su aktualne informacije u vezi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19, a posebna pozornost usmjerena je na najavljena događanja tijekom narednog vikenda. Naime, u Osijeku se održava festival Pannonian Challenge s oko 200 natjecatelja iz cijele Europe te nogometna utakmica NK Osijek - NK Slaven Belupo, u Belišću će biti vaterposki turnir, a blagdan Velike Gospe obilježava u svetištima u Dragotinu, Popovcu i Aljmašu gdje se očekuje najviše, čak više desetina tisuća osoba. Županijski stožer ponovno upozorava organizatore tih događanja i posjetitelje da je opasnost od koronavirusa i dalje izrazita te je na takvim okupljanjima nužno poštivati sve epidemiološke mjere kako bi se zaštitilo svoje i zdravlje drugih osoba.
U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 180 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus. Dvije novooboljele osobe su iz Osijeka, a jedna iz Čepina, svi su mlađe dobi (41, 27 i 22 godine), a simptome oboljenja su dobili nakon povratka s ljetovanja na Jadranu. Svi imaju blage simptome. U KBC-u Osijek je trenutno hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a od jučer su ponovno tri pacijenata na respiratoru, izvijestio je Stožer civilne zaštite. Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je 636, s tim da je 556 do sada izliječeno.
Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za devet novih kontakata oboljelih, tako da se u samoizolaciji nalazi 161 osoba. Policija je u posljednja 24 sata dobila jednu dojava građana o kršenju samoizolacije, što se prilikom provjere pokazalo točnim, a riječ je osobi iz Osijeka. U 11 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.
Inspektori i službenici civilne zaštite jučer su obavili 31 nadzor provođenja propisanih epidemioloških mjera, i to najviše (9) u prodavaonicama i trgovinama te osam nadzora ugostiteljskih objekata. Ostali nadzori odnose se na pekarnice (4), upravne službe (4), trgovačke centre (3), tržnice (2) i jednu ljekarnu. Zbog nepoštivanja pravila o držanju fizičkog razmaka i pravila o higijeni u dva nadzora izrekli su usmena upozorenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.