Hrvatski radio

Radio Osijek

Odobren projekt za pomoćnike u nastavi

16.10.2015.

11:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljen je projekt "Učimo zajedno 2" kojim je za ovu školsku godinu u Osječko-baranjskoj županiji riješen problem pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. U projekt je, osim županije, uključena i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje te osnovne i srednje škole.

Tri su glavna cilja projekta, istaknuto je danas na konferenciji za novinare, a to je socijalno uključiti djecu s teškoćama u razvoju u redoviti sustav obrazovanja, smanjiti broj nezaposlenih na području županije te uspostaviti mehanizam suradnje svih sudionika u provedbi socijalne inkluzije djece i mladih. 

Vrijednost projekta je 2,615.000 kuna, od čega je 95 posto osigurano u Europskom fondu socijalnog razvoja te hrvatskom državnom proračunu, a 5% je novac Osječko-baranjske županije (140 tisuća kuna). 

Ove je godine u sustav pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju uključeno 87 učenika osnovnih i srednjih škola u županiji, a time nisu obuhvaćeni učenici u gradu Osijeku jer je Osijek samostalno sudjelovao u istom projektu. Za te je učenike angažirano 68 pomoćnika u nastavi koji će mjesečno primati naknadu od oko 2.400 kuna. Za županiju je pripremu i provedbu projekta organizirala Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a ta je agencija pripremila i grad Osijek.

Projekt su danas predstavili župan Vladimir Šišljagić, ravnatelj RRA Stjepan Ribić, Snježana Staščik, pročelnica županijskog ureda za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te ravnatelji i pomoćnici u nastavi iz nekoliko osnovnih i srednjih škola. Prošle su godine istim projektom bile obuhvaćene samo osnovne škole, a ove su godine uz 39 osnovnih škola obuhvaćene i četiri srednje škole.  

Prema procjeni županije u osnovnim i srednjim školama obrazuje se 775 učenika s različitim oblikom posebnih potreba, a za sudjelovanje u ovom projektu škole su prijavile 194 učenika. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.