Hrvatski radio

Radio Osijek

Određen istražni zatvor županu Dekaniću i za još četvero okrivljenika

16.03.2023.

21:00

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Župan Damir Dekanić priveden na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku

Župan Damir Dekanić priveden na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Sudac istrage osječkog Županijskog suda večeras je odredio jednomjesečni istražni zatvor za uhićenog vukovarsko- srijemskog župana Damira Dekanića i još četvero okrivljenika koje Uskok tereti za nekoliko kaznenih djela, izvijestili su na tome sudu.

Okrivljenici koje tužiteljstvo tereti za trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima, vezanim uz prošlogodišnju Dekanićevu prometnu nesreću i za koje je predložen istražni zatvor, privedeni su na osječki Sud nešto prije 14 sati, a ročište je trajalo skoro šest sati.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv pet okrivljenika, među kojima je i župan Damir Dekanić, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, potvrdio je novinarima nakon ročišta zamjenik ravnateljice Uskoka Darko Dodig.

Darko Dodig, zamjenik ravnateljice USKOK-a

Darko Dodig, zamjenik ravnateljice USKOK-a

Foto: Neven Knežević / Radio Osijek

Sud je, kaže, prihvatio argumente tužiteljstva o postojanju osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz rješenja o provođenju istrage, ali i da postoji realna opasnost nezakonitih utjecaja na svjedoke koji su ispitani u dosadašnjem tijeku postupka.

Dodig je napomenuo da protiv šeste okrivljene osobe, policijske službenice, nije predložen istražni zatvor, zbog njezina zdravstvenog stanja, već je određena mjera opreza zabrane uspostave kontakata sa svjedocima.

Na upit novinara Dodig nije želio komentirati mogućnost proširenja istrage, o čemu se nagađalo u javnosti, kazavši da o tome u ovome trenutku ne može niti želi govoriti.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Davor Mitrović rekao je novinarima da okrivljenici imaju pravo žalbe na rješenje o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora, o čemu će odlučivati Izvanraspravno vijeće toga Suda.

Tužiteljstvo i Ravnateljstvo policije su, ne navodeći identitete, prethodno izvijestili da su istragom, pored Dekanića, obuhvaćeni 47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev 38-godišnji rođak Krešimir Bičanić, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka iz ophodnje i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe.

Ravnateljstvo policije također je izvijestilo da je troje policajaca udaljeno iz službe, a slijedi im i disciplinski postupak.

Glasnogovornik Županijskoga suda u Osijeku Davor Mitrović

Glasnogovornik Županijskoga suda u Osijeku Davor Mitrović

Foto: Neven Knežević / Radio Osijek

Uskok je danas izdao rješenje o pokretanju istrage, koje je istražni sudac prihvatio, a u priopćenju za javnost, u kojem se ne navode imena okrivljenih, opisano je što se okrivljenicima stavlja na teret.

A polazna točka svega je prvookrivljeni župan Vukovarsko-srijemske županije, koji je 17. travnja 2022. u Cerni i Županji, nakon što je upravljajući službenim automobilom Županije uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće. U nakani da izbjegne prekršajnu odgovornost i time negativni publicitet koji bi taj događaj imao za njega kao župana, od drugookrivljene, vlasnice oštećenog vozila zatražio je da se ne zove policija i da će joj naknaditi prouzročenu štetu. Međutim, kako je policija bila obaviještena o nezgodi putem instalirane aplikacije u automobilu Županije, a također i od očevidaca, Dekanić je telefonom drugookrivljene 47-godišnjakinje pozvao svog bratića, Krešimira Bićanića  da odmah dođe, pa je s njima dogovorio kako će policijskim službenicima neistinito prikazati da je službenim automobilom Županije upravljao upravo on, a da je Dekanić bio na mjestu suvozača. Tu je tek krenuo nizradnji i prekršaja zbog kojih bi mogli biti optuženi, a zbog mogućnosti da utječu na svjedoke sada ostaju u istražnom zatvoru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.