Hrvatski radio

Radio Osijek

Održan 15. Gastro film festival

02.07.2017.

23:05

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu, 1. srpnja 2017. u dvorištu Doma tehnike održan je 15. Gastro film festival. Gastro film festival je festival filmova o hrani i piću i filmova u kojima se hrana i piće pojavljuju, od početka je međunarodnog karaktera, a u zadnje dvije godine proširio se sve većim brojem zemalja sudionika.

Festival je počeo gastronomskim druženjem, a domaćin je tradicionalno bila Turistička zajednica Grada Osijeka. Prisutni su mogli uživati u delicijama naših baka - „poderanim gaćama“ i kolačima pripremljenim po starim receptima.

Ove godine je predstavljena suradnja sa Filmskom Rundom. Nataša Dorić, voditeljica sekcije animiranog filma Video kluba Mursa, koja je vodila Scenarističku radionicu za djecu pod nazivom „Dječja maštaonica“ otvorila je multimedijalnu izložbu uradaka nastalih na radionici. Prisutni su imali priliku pogledati plakate i poslušati priče malih sugrađana, sudionika radionice. Direktor festivala, Branko Hrpka, predstavio je 15. Gastro film fest te pozvao Daniela Rafaelića, ravnatelja Hrvatskog audiovizalnog centra da otvori festival. Filmovi su na festival pristizali iz devet zemalja, sa tri kontinenta, a za natjecateljski program je selektirano trinaest filmova iz sedam zemalja.

Nagrađeni filmovi su:

1. nagrada - Nova kuhinja (Nouvelle Cuisine), Manuel Reyes Halaby, Španjolska

2. nagrada - Kroasan (Croissant), Marius Conrotto Díaz, Španjolska

3. nagrada - Naslijeđe (Legado), Joan-Pol Argenter, Španjolska

 

Posebna nagrada - Zbregov, Mladen Božić, FFVAL, Hrvatska

Prosudbeni žiri bio je u sastavu: Dalija Dozet,predsjednica, filmska redateljica, Silva Ćapin, član, filmska redateljica i Duško Popović, novinar.

 

Organizatori festivala: Video klub Mursa i Turistička zajednica Grada Osijeka. Program je realiziran uz financijsku potporu HAVC-a. Potpora festivala: Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije

Tekst: Nataša Dorić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.