Hrvatski radio

Radio Osijek

Održan 9. Sajam poslova u Osijeku

12.04.2016.

14:27

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radna mjesta nudilo je 40-ak poslodavaca iz cijele Hrvatske, a osnovni je cilj bio osigurati izravan kontakt između poslodavaca, nezaposlenih osoba i tražitelja zaposlenja .

Budući da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Osijek, u Osječko - baranjskoj županiji trenutačno 28.000 nezaposlenih osoba, mnogi od njih danas su pokušali pronaći posao.

Radna mjesta nudilo je četrdesetak poslodavaca, od kojih su mnogi na ovaj način prijašnjih godina i pronašli svoje djelatnike. Osim toga Sajam je i prigoda poslodavcima stvoriti svoju arhivu nezaposljenih za određena radna mjesta te ih naknadno kontaktirati ukoliko se pokaže potreba za ta radna mjesta. Iako su sezonski radnici već uglavnom pronašli poslodavce kod kojih će raditi ovoga ljeta, zanimljivo je kako je ove godine u Osijek došao i veći broj poslodavaca s Jadrana, a koji traže radnike za sezonski posao - napomenuo je predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Osijek Željko Bugarić.

Na Sajam poslova došao je velik broj maturanata i učenika završnih razreda srednjih škola koji su došli vidjeti na koji način se uopće javljati na natječaje za posao i kako pisati zamolbe, ali i onih koji se žele javiti na tečajeve stručnog osposobljavanja, doškolovanja, prekvalifikacije ili usavršavanja, te onih koji žele prikupiti osnovne informacije koje poduzetnici početnici trebaju znati ukoliko žele pokrenuti vlastiti posao.

Suorganizatori sajma su gradovi Osijek, Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo, Osječko-baranjska županija, tako da su otvorenju nazočili i predstavnici Grada i Županije. Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham istaknuo je kako je ovo prigoda, ne samo za izravan susret poslodavaca i nezaposlenih, nego i za doznati koji se profili poslova trenutačno najviše traže, dok je zamjenik Osječko - baranjskog župana Željko Kraljičak napomenuo kako je ovo prigoda da se i poslodavci upoznaju s tržištem rada u našoj županiji.

U sklopu Sajma održan je okrugli stol "Mogućnosti zapošljavanja i obrazovanja dugotrajno nezaposlenih osoba i osoba iznad 50 godina života" na kojem su se okupili poslodavci i njihovi predstavnici, predstavnici obrazovnih institucija i učilišta, te članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Zainteresirani posjetitelji na Sajmi mogli su dobiti i informacije o mogućnostima rada i školovanja na europskom tržištu rada i ostalim pitanjima vezanim uz mobilnost na nacionalnoj i europskoj razini te informacije o mogućnostima nakon povratka u Hrvatsku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.