Hrvatski radio

Radio Osijek

Susret političara u nadbiskupiji

14.03.2023.

18:55

Autor: Ana Mitar Šimić

Uvodni govor skupa

Uvodni govor skupa

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

U Đakovu je održan Susret djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko – osječke nadbiskupije. 

Tema susreta bila je „Strateški projekti za razvoj Slavonije, Baranje i Zapadnoga Srijema“, a nazočilo je šezdesetak slavonskih političara sa svih razina - općinskih i gradskih vijećnika, načelnika i gradonačelnika, župana, županijskih vijećnika, saborskih zastupnika, ali i drugih dužnosnika iz područja Đakovačko-osječke nadbiskupije


Nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da ovi susreti pridonose kulturi dijaloga i kakoa bi trebali pridonijeti postizanju konsenzusa oko zajedničkog nastupa kada je riječ o ključnim temama i pitanjima. Pitanje svih pitanja u nadbiskupiji i Slavoniji je demografska situacija, smatra nadbiskup Hranić.  


"Uz demografiju, ovogodišnja nam tema pokazuje da bi strateški projekti trebali biti naslonjeni na prirodna bogatstva, a to su plodno tlo, šume, rijeke, termalne vode i projekti koji omogućuju daljnji demografski razvoj. To je i sanacije i razvoj prometne povezanosti, pruga, cesta, luka, korištenje riječnog prometa…", zaključio je nadbiskup Hranić.


Na kraju nadbiskup je rekao kako bi trebalo zaustaviti demografski slom, barem ga ublažiti, a da bi se trenutačni loši trendovi zaustavili i kroz više desetljeća popravili treba više vremena. 


Više o skupu poslušajte u izjavi rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Vlade Guberca i Đakovačko- osječkog nadbiskupa Đure Hranića.


Guberac i Hranić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.