Hrvatski radio

Radio Osijek

Održan prvi "Dunav Soja Dan polja" u Hrvatskoj

28.06.2018.

15:07

Autor: Neven Knežević

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

Na pokusnim poljima Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku održan je prvi "Dunav Soja Dan polja u Republici Hrvatskoj", posvećen održivoj proizvodnji soje kao značajne proteinske poljoprivredne kulture za ishranu životinja, stočarsku i proizvodnju prehrambenih proizvoda

Udruženje Dunav Soja, Poljoprivredni Institut Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i tvrtka Seges uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede organizirali su Dan polja održive proizvodnje soje koji je okupio preko 200 najvećih proizvođača soje iz Hrvatske i susjednih zemalja, te predstavnike prerađivača i izvoznika. Ove godine Europa obilježava 140 godina proizvodnje soje, a Hrvatska se pridružila drugim europskim zemljama. Prvi Dunav Soja Dan polja u Republici Hrvatskoj posvećen je održivoj proizvodnji koja je središnja tema u Europi kao izuzetno značajna proteinska kultura za ishranu životinja, stočarsku i proizvodnju prehrambenih proizvoda. Istaknut je značaj bez GMO kakvoće i europskog porijekla soje kao i važnost nemodificirane soje pri označavanju prehrambenih proizvoda. Na Danu polja prikazani su i najbolji sortimenti soje domaćih i inozemnih oplemenjivačkih institucija. "Proizvodnja soje slobodne od GMO predstavlja jedan od načina kako povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj", rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić, dok je otvarajući Dan polja soje državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo "da Hrvatska ima značajne potencijale za proizvodnju soje, gdje su posebno značajni domaći sortimenti", rekao je, te pozvao poljoprivredne proizvođače da se uključe u uzgoj te kulture, jer  država svake godine financijski potiče proizvodnju. "Proizvodnja se stalno povećava tako da se trenutačno soja uzgaja na više od 80.000 hektara i gotovo se sve izveze", rekao je jedan od najvećih otkupljivača soje u Hrvatskoj Miroslav Jurić iz županjske tvrtke Seges, te napomenuo da cijene određujuju svjetske burze. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.