Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana 19. sjednica Skupštine Osječko - baranjske županije

09.03.2023.

16:41

Autor: HRT Radio Osijek

Županijska skupština

Županijska skupština

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Uz mnoga pitanja vijećnika županu Ivanu Anušiću, usvojeno je izvješće o radu županije u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine, te prijedlog Programa poticanja poduzetištva u županiji

Pitanja i prijedlozi vijećnika ponovno su izazvali najviše zanimanja na početku sjednice. Bilo je pitanja o sanaciji lokalnih cesta, sufinanciranju izgradnje domova za starije kao i o pomoći u financiranju usluga socijalne skrbi, te oko potpore u ugradnji solarnih panela na stambene kuće. Jedinstven odgovor župana Ivana Anušića bio je "da te djelatnosti nisu u nadležnosti županije" ili kada je riječ o solarima, a to bi bila tek simbolična potpora zbog velikog interesa". Na vijećničko pitanje Marije Miličić o broju zaposlenih kuhara u školama, a sve u svjetlu najnovije Vladine inicijative za besplatnim školskim obrocima župan nije imao previše optimističan odgovor. "Odobreno je zapošljavanje tek jednog kuhara", rekao je župan. "Naš zahtjev išao je za zapošljavanjem 52 kuhara. Sigurno neće biti odobren zahtjevani broj, no nadam se da će se u razgovorima s ministrom Fuchsom bar dio realizirati", rekao je Anušić. 

Izdvajamo još jedno vijećničko pitanje Borisa Piližote u kojoj je fazi jedan od najznačajnijih i najskupljih projekata - izgradnja novog kompleksa KBC-a Osijek u Gackoj ulici. "Projekt ide svojim tijekom. Projektiranje je završeno. Trenutno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih pitanja oko zamjene zemljišta između države i Poljoprivrednog instituta. Nadam se da će biti uskoro dovršeno, a konačni početak radova vezan je uz 2024. godinu.". rekao je župan, no s početne dvije milijarde kuna koliko je predviđena cijena izgradnje, vrijednost se popela na četiri milijarde kuna. 

Prihvaćeno je izvješće župana o radu županije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine. "Svi započeti projekti se dovršavaju ili su dovršeni i ni jedan nije napušten. Financirani su ili vlastitim sredstvima ili iz državnog proračuna i europskih fondova," rekao je Anušić i ponovio da je aktualni proračun rekordan i iznosi dvije milijarde kuna. 

O prihvaćenom prijedlogu Programa poticanja poduzetništva u Županiji, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović rekla je da je projekt koncipiran kroz 11 programskih aktivnosti unutar tridesetak različitih projekata kroz kreditiranje, informiranje, savjetovanje, edukaciju, mentorstvo ili poticanje zapošljavanja. Ukupan iznos izdvojen za te aktivnosti premašuje milijun eura. 

Jedan prijedlog dnevnog reda odnosio se i na pitanje koje nije bilo vezano uz javni interes, već uz vijećničke naknade. Hoće li se povećati? Na današnjoj sjednici nije se glasovalo, možda tek ne sljedećoj, no danas je ipak nešto učinjeno. Vijećničke naknade konvertirane su iz kuna u eure. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.