Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana 27. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

30.01.2020.

14:06

Autor: Neven Knežević

Održana 27. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Održana 27. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Foto: - / -

"U težoj smo gospodarskoj situaciji nego što su to zapadni dio Hrvatske, Dalmacija ili Istra, tako da ću svoju političku potporu Vladi uvjetovati izmjenom Zakona o porezima koja bi omogućila da više sredstava ostaje na nerazvijenim područjima, rekao je župan Ivan Anušić na sjednici

Kao i obično najveće zanimanje izazvala su vijećnička pitanja županu. Nedjeljko Bosanac smatra da županijski vijećnici imaju političko pravo potaknuti pitanje zdravstvenog stanja gradonačelnika Ivana Vrkića, jer već devet mjeseci grad je bez gradonačelnika, a to je nedemokratski odnos prema građanima. Bosanac traži da se oformi liječnički konzilij koji bi dao dijagnozu gradonačelnikova zdravlja i mogućnosti obnašanja funkcije na koju je biran. Župan Anušić je odgovorio da bi to pitanje ipak prepustio Gradskom vijeću. Vijećnica Marija Čačić govoreći o borbi protiv korupcije županu je preporučila aplikaciju koju za sada jedini koriste u Bjelovaru i putem koje građani u svakom trenutku imaju uvid o nabavi, ulaganjima i drugim aktivnostima lokalne samouprave. Time bi se, rekla je Čačić, "smanjilo koruptivno djelovanje pojedinaca". Na pitanje o budućnosti prostora nekadašnjeg OLT-a u ulici Petra Svačića u Osijeku župan je rekao da je to izuzetno važan prostor, tako da već postoji idejno rješenje o njegovoj namjeni. "Spremni smo napraviti revitalizaciju cijelog područja OLT-a na način da će tu biti poduzetnički inkubator i akcelerator, sportski inkubator namijenjen razvoju mladih sportaša, umjetnička i alternativna scena i muzej industrije, a izgradilo bi se i tristotinjak stanova za zaposlene", rekao je Anušić. Za izradu projektne dokumentacije izdvojeno je 2,7 milijuna kuna, a projekt bi se financirao iz sredstava europskih fondova. Dio građevina koji je pod zaštitom bi se izvorno obnovio, a preostali sadržaji u cijelosti izgradili. 

Prema riječima župana Anušića za suzbijanje komaraca za ovu godinu Županija je izdvojila 330 tisuća kuna, a prema preporuci uključile su se i jedinice lokalne samouprave. Kako Županija nema mogućnosti utjecaja na određivanje namjene lokalnih proračuna, svaka jedinica mora biti svjesna svoje odgovornosti o nepoduzimanju potrebnim mjera. Na sjedici je izvješteno da jedinice lokalne samouprave pokazuju sve veći interes za poticanu stanogradnju sufinanciranu sredstvima poslovnih banaka, županije i lokalnih jedinica, jer kamata na kredite niža je od jedan posto.  

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.