Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana javna rasprava o izgradnji na prostoru nekadašnje Bijele lađe

28.12.2020.

15:19

Autor: Radio Osijek

Izvod iz Arhitektonskog koncepta Studio 3LHD, ožujak 2020.

Izvod iz Arhitektonskog koncepta Studio 3LHD, ožujak 2020.

Foto: - / -

Javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja središta Osijeka održana je danas putem livestream servisa. Sazvao ju je Grad Osijek, a odnosila se na površinu u vlasništvu tvrtke Žito na Gornjodravskoj obali što je prostor nekadašnjeg restorana "Bijela lađa".

Na toj lokaciji tvrtka Žito planira izgradnju višenamjenske poslovne zgrade, odnosno poliklinike i hotela, a izmjenama i dopunama Urbanističkog plana zgrada bi s prvotne 4 etaže trebala dobiti još jednu etažu. Raspravi je nazočilo 70-ak ljudi, pretežito stanara Gornjodravske obale, a vodili su je u ime Grada Osijeka pročelnik upravnog odjela za urbanizam Dražen Slunjski, te voditelj izrade plana i arhitekt Ivan Kapović u ime investitora, tvrtke Žito d.o.o..

Stanari su osnovali Inicijativu pod nazivom "Bijela lađa" i već u nekoliko navrata izražavali nezadovoljstvo time što će taj prostor postati građevinska zona, a zatražili su i odgodu današnje Javne rasprave budući da je izlaganje održano samo preko livestreama. Razlog je što postoji velik broj građana koji nemaju informatičke sposobnosti i ne mogu pristupiti javnom izlaganju kako bi postavili pitanja koja se tiču objekta koji bi trebao biti sagrađen na prostoru bivše Bijele lađe. Jedan od predstavnika Građanske inicijative "Bijela lađa", odvjetnik Davor Petrović postavio je nekoliko pitanja vezanih uz gradnju zgrade, odnosno izmjenu Urbanističkog plana: "Ako investitor vidi da ne može zgradu izgraditi unutar gabarita parcela kojih je u vlasništvu, može li od Grada Osijeka tražiti proširenje na susjedne, a koje su u suvlasništvu Grada Osijeka?", upitao je Petrović, a odgovor Ivana Kapovića bio je da je to usklađenje s GUP-om. Petrovića je dalje zanimalo može li investitor promijeniti namjenu iz poliklinike i hotela u trgovački centar, na što je dobio potvrdan odgovor, a sporno je i pitanje broja predviđenih parkirališnih mjesta, posebice onih namijenjenim osobama s invaliditetom.

U raspravu su se uključili i drugi stanovnici centra Osijeka koji su ponajprije ogorčeni što je uopće dopuštena izgradnja tako blizu Dravi i Promenadi, a ponajviše ih je zanimalo na koji je način tvrtka Žito došla u vlasništvo čestice koja je bila u vlasništvu Grada. Podsjetimo parcela na kojoj je bila Bijela lađa bila je u vlasništvu tvrtke Osijek-Koteks. Od te je tvrtke 2016. godine parcelu kupilo Žito d.o.o., a lani je od Grada Osijeka za 799 tisuća kuna kupilo i parcele koje čine prsten oko nekadašnje Bijele lađe.
Izdvajamo još neka pitanja Osječana:
Koji je interes Grada Osijeka da se na tom mjestu grade poliklinika i hotel?
Kako je moguće da se gradi nešto izvan gabarita prijašnje Bijele lađe?
Koji je interes Grada da se podiže i peta etaža?
Stanare brine, uz narušavanje vizure samog središta Osijeka, i ukopavanja podzemnih garaža koje može oštetiti obližnje zgrade te utjecati na podzemne vode.

Konkretni odgovori na ta i druga slična pitanja, nisu stigli, a kako je istaknuo Ivan Kapović: "sva ta pitanja zapravo nisu tema današnje rasprave na kojoj se isključivo govori o četiri ili pet etaža". Slično je rekao i pročelnik Dražen Slunjski istaknuo je da: "iako je na raspravi bilo 95% pitanja koja se ne odnose na današnju temu, sva će ona biti razmatrana, a sukladno njima će biti odlučeno ima li potrebe za novu javnu raspravu", rekao je Slunjski i dodao kako će se, zbog velikog zanimanja javnosti, održati nova rasprava 5. siječnja na kojoj će građani moći postavljati pitanja koja će se razmotriti i biti uključena u Izvješće o provedenoj javnoj raspravi. Nakon toga se priprema materijal o kojemu će ponovno raspravljati Vijeće Grada Osijeka, te prihvatiti ili odbiti izmjene Plana kojim će odlučiti o izgradnji 5. etaže.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.