Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana osječko- baranjska Skupština

06.10.2016.

14:00

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deklaracija o stanju i perspektivama razvoja i napretka Osječko- baranjske županije bila je središnja točka dnevnoga reda Županijske skupštine. Vijećnici su je jednoglasno prihvatili kao povijesni dokument.

 

Deklaracija je nastala na temelju  skupštinske rasprave 30. kolovoza  kako bi upozorila na sve poteškoće ovoga dijela Hrvatske, koji je osiromašen,  iz kojeg ljudi odlaze, a gospodarstvo ima usporen razvoj zbog niza specifičnih uzroka i posljedica koje država nije uklonila. Puno je primjera za to, a jedan od njih je i taj da je župan u ovoj godini već 8 puta morao proglasiti elementarnu nepogodu, koja je nanijela 335 milijuna tešku štetu. Otežano je raditi u uvjetima tehničke Vlade, nezainteresiranosti  i neznanja ministara zbog čega mnoge aktivnosti nisu ostvarene jer zakoni, a i obećanja, nisu dorečeni- rekao je župan Vladimir Šišljagić. Tako je i Zakon o komasaciji bez pravih naputaka, a zbog toga nije bilo moguće osnovati Županijsko povjerenstvo za komasaciju. Ova Deklaracija će biti korištena i u oblikovanju Županijske razvojne strategije, koja je u pripremi. Ona opisuje stanje u OBŽ i traži rješenja, no, u raspravi se mogao čuti i pesimizam s pitanjem- kome je uopće poslati, tko će to pročitati, tko će je provesti, tko će odlučivati o našoj sudbini. Predsjednik Skupštine Antun Kapraljević je postavio pitanja i naglasio kako se ovom Deklaracijom "traži spas i  šalje se vapaj za Slavoniju". Vijećnik Nikola Lelas misli kako ne možemo ni na koga računati i da zato trebamo voditi politiku malih koraka, a Goran Ivanović je rekao kako je ovo, bez obzira na sve, povijesni dokument. Postignut je cilj, jer Skupština treba raditi upravo to- predlagati i pomagati ljudima koji su ih imenovali u ovaj "dom".Goran Ilić ističe kako Hrvatska ne treba stabilnu Vladu, kako svi govore, već sposobnu, stručnu i poštenu, a njima i svima drugima se Deklaracijom šalje poruka da politika treba biti upravo ovakva kakva se vodi na ovim prostorima. Župan Šišljagić je odgovorio na niz vijećničkih pitanja. Izdvajamo  da je Županija povukla maksimalni dio novca od Europske unije  za školski obrok 1077 siromašnih učenika u 38 škola, da  su elementarne nepogode napravile 335 milijuna kuna štete, da županija nije osnovala Povjerenstvo za komasaciju jer ministarstvo nije odredilo uvjete za stvarni rad, da se nije uspjela dogovorit sa Gradom Osijekom oko izgradnje Prve gimnazije te da je neodgovorno od ministra poljoprivrede  što je nedosljedan u  odluci o cijepljenju goveda od kvrgavosti u cijeloj Hrvatskoj, već samo na ovom prostoru, čime nas  je ponovno stavio u neravnopravan položaj.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.