Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana prva sjednica SDP-ove koordinacije za Slavoniju, Baranju i Srijem

12.10.2019.

18:18

Autor: Hina / Radio Osijek

foto arhiva Radio Osijek

foto arhiva Radio Osijek

Foto: - / -

Nedavno osnovana SDP-a Koordinacija za Slavoniju, Baranju i Srijem planira u prvoj polovici sljedeće godine predstaviti javnosti program s konkretnim mjerama za razvoj održive poljoprivrede i zaustavljanja odljeva mladih, rekao je u subotu voditelj koordinacije Domagoj Hajduković.

Koordinacija je osnovana sredinom rujna u Osijeku s ciljem izrade programa "Slavonija, Baranja i Srijem 2030" koji bi trebao omogućiti razvoj regije i zaustaviti odljev mladih ljudi, a u subotu je održana njezina prva sjednica. "SDP u ovoj fazi izrade projekta želi razgovarati sa stanovnicima iz cijele regije i zatim ga s konkretnim mjerama predstaviti javnosti u prvoj polovici sljedeće godine", rekao je Hajduković. Naglasio je kako je cilj projekta održiva poljoprivreda koja generira prihode za one koji se poljoprivredom bave i od nje žive, ali da pri tome ne ovise o hirovima tržišta.

"Poanta je zadržati ljude u Slavoniji, dati im perspektivu u poljoprivredi koja može biti konkurentna ne samo na unutarnjem tržištu već i na tržištu cijele Europske unije", kazao je Hajduković. Dodao je da promatraju i modele drugih država, primjerice Italije koja je pokušala pomoći regijama na jugu kroz paket posebnih mjera. Hajduković drži da program trebaju činiti konkretne mjere, a ne načelne vrijednosti te da motor razvoja moraju biti sveučilišta u Osijeku i Slavonskom Brodu. Za Projekt Slavonija koji provodi Vlada, Hajduković je rekao da je to popis projekata kojim Slavonija ne dobiva poseban novac jer bio taj novac Vlada može povući iz europskih fondova ako ima projekte koje može realizirati.

Predsjednik SDP-a Virovitičko-podravske županije Mate Vukušić izdvojio je problem poljoprivredne proizvodnje i prerade na suženom tržištu. "Država nema snage kontrolirati i volje riješiti se silnih lobija uvozne robe. Uvozimo na tisuće artikala sumnjive kvalitete jer nema adekvatne kontrole. Razlog je nedostatak nacionalne strategije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj", zaključio je Vukušić.

205332_44186290f6d6d0e6bc74.jpg

205332_44186290f6d6d0e6bc74.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.