Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije

15.03.2018.

14:42

Autor: Davor Lončarić

foto: Press032

foto: Press032

Foto: - / -

U Vinkovcima e sastao Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije pod predsjedanjem predsjednika i načelnika Stožera – župana Bože Galića i Zdravka Kelića. Glavna tema - izvješće o visini vodostaja Save te stanje na zaštitnim vodnim građevinama.

Prema izvješću Josipa Kuterovca, rukovoditelja obrane od poplave branjenog područja 1., sektora D, Mali sliv „Biđ Bosut“ navedeno je kako će veći dio visokog vodnog vala, koji se spušta iz uzvodnog dijela rijeke Save, rasteretiti retencije. Tom prigodom je istaknuo kako je Sava na branjenom području trenutno na +790 cm i u tijeku je provedba pripremnog stanja obrane od poplave. "Vodočuvari kontinuirano obilaze teren, oštećenja na nasipu nema i sustav obrane od poplave je stabilan. Općenito možemo reći da je nasip u dobrom stanju, na kritičnim lokacijama je saniran i moderniziran. Prognozirani vrh vodnog vala rijeke Save na našem području, prema trenutno dostupnim podacima trebao bi stići u ponedjeljak 19.ožujka 2018. godine, u jutarnjim satima, kada bi vodostaj trebao iznositi oko +900 cm što bi podrazumijevalo provođenje redovnih mjera obrane od poplave. Što se tiče bosanskih rijeka (Vrbas, Bosna, Una i Sana) stanje je stabilno, vodostaji su u opadanju. Rijeka Bosut nalazi se u granicama održivog vodostaja", rekao je Kuterovac.

Župan Galić naveo je kako je zadovoljan izvješćem Hrvatskih voda, očito je da se situacija prati kontinuirano i ozbiljno što je za svaku pohvalu. Zahvaljuje svima koji su se stavili na raspolaganje te očekuje dobru i uspješnu suradnju.

Načelnik Stožera Kelić izrazio je zadovoljstvo i naveo je kako su pripremne radnje odrađene dobro i na vrijeme, te je potrebno poslati priopćenje prema javnosti kako je situacija pod kontrolom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.