Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana tribina Rod i rodne politike

10.03.2022.

18:59

Autor: HRT Radio Osijek

plakat, Rod i rodne politike

plakat, Rod i rodne politike

Foto: Otvoreni četvrtak / -

U sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka, na osječkom Filozofskom fakultetu je održana tribina "Rod i rodne politike u Republici Hrvatskoj". Problem ravnopravnog položaja žene u društvu vječno je aktualna i bitka za prava žena nikada neće biti završena, jedna je od ocjena skupa na kojem su otvorena i pitanja položaja žena u pandemijskim i ratnim okolnostima. 


Pitanja vezana uz rod i rodne politike u Europi i Hrvatskoj povezana su s nizom izazova te nerijetko izazivaju različite prijepore. Isto tako problematika rodnih odnosa podrazumijeva angažman šire društvene zajednice s ciljem poduzimanja konkretnih koraka u vidu pronalaženja rješenja za različite oblike rodno uvjetovanih problema - od femicida do ugrožavanja reproduktivnih prava žena – pojašnjeni su razlozi organiziranja ove tribine. Razgovaralo se i o položaju žena na tržištu rada, osobito u vrijeme pandemije pa do tema o problemu zapošljavanja žena s invaliditetom. Zabilježili smo što o nekim od tih tema kaže Veselinka Kastratović, pravnica s dugogodišnjim iskustvom u civilnom društvu u kojem je angažirana na promociji i zaštiti ljudskih prava. 

V.Kastratović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.