Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana županijska terenska vježba „Lovka 2022“

28.10.2022.

15:31

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Održana županijska terenska vježba „Lovka 2022“

Održana županijska terenska vježba „Lovka 2022“

Foto: VSŽ / -

 "LOVKA 2022” – velika terenska vježba Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u Iloku s gotovo stotinu sudionika pokazala je visok stupanj usklađenosti sudionika u kriznim siruacijama.  Vježba je održana na desnoj obali Dunava, između Šarengrada i Mohova (1306-1310 km) na područja izletišta Renovo. 

Postavljeni ciljevi i zadaće vježbe su provjera opremljenosti i osposobljenosti i djelovanje Lučke kapetanije Vukovar u koordinaciji i usklađivanju traganja i spašavanja u unutarnjoj plovidbi te spašavanje osoba uslijed plovidbene nesreće, HGSS-a u potrazi i spašavanju na vodi i kopnu, Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar u potrazi, pronalasku i vađenju utopljenika iz vode, JVP Ilok u potrazi i spašavanju, DIP – RCZ Osijek u potrazi i spašavanju iz vode, GDCK Ilok u postupcima trijaže i zbrinjavanja, Zavoda za hitnu medicinu u trijaži, pružanju prve pomoći i zbrinjavanju većeg broja ljudi, Postaje granične policije Ilok u potrazi za nestalim osobama i osiguranju sudionika, Postrojbe civilne zaštite opće namjene grada Iloka u potrazi za nestalim osobama, lovačkih i športsko ribolovnih društava u potrazi za nestalim osobama i utopljenicima.


Također se provjeravala suradnja koordinatora na lokaciji s voditeljima interventnih timova tijekom operativne provedbe vježbe. Nakon gotovo dvosatnog trajanja vježbe i nakon održanog sastanka tima za analizu vježbe zaključeno je da je vježba u potpunosti uspjela i da su ispunjeni svi postavljeni ciljevi.

Župan vukovarsko srijemski Damir Dekanić pohvalio je sve sudionike koji su ovako zahtjevnu vježbu izveli bez pogrešaka u komunikaciji i koordinaciji. „Još jednom su pokazali da imamo izuzetno dobro vođene, osposobljene i opremljene interventne timove sustava civilne zaštite”, rekao je Dekanič.


Načelnik stožera Civilne zaštite Mato Matić, izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio je dobru koordinaciju između hitnih službi te je istaknuo kako se na području grada Iloka proteklih godina dogodilo nekoliko nesreća na vodi, nažalost i sa smrtno stradalim osobama i da je bilo potrebno provjeriti spremnost službi i postojeće kapacitete za svladavanje zahtjevnih zadaća na vodi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.