Hrvatski radio

Radio Osijek

Održane još jedne "Petrijevačke žetvene svečanosti"

12.07.2020.

10:53

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

"26. petrijevačke žetvene svečanosti" održane su epidemiji korona virusa usprkos. Iako je veliki dio priredbi žetvenih svečanosti otkazan, manifestacija je održana. Prikaz tradicionalne kosidbe okupio je zaljubljenike u običajnu kulturu i pružio prikaz nekadašnjeg života na selu

"Petrijevci selo od davnina u tebi je živiti milina" odzvanjalo je u subotnju večer poljem zasijanim žitom u središtu mjesta na kojem se svake godine prikazuje kosidba na tradicionalni način, srpom i kosom, te uvezivanje žitnog klasja, a nakon toga i obrok na prostirci od grube vune na kojoj se mogu naći kobasice, šunka, slanina, vino i rakija. Po 26. puta okupili su se u Petrijevcima prikazati tradiconalnu baštinu. Nažalost, zbog epidemije korone virusa manifestacija je bila sadržajno  siromašnija, jer su otkazane popratne priredbe i izložbe koje su sve ove godine upotpunjavale žetvenu svečanost. Dakako, nisu došli ni brojni gosti iz drugih mjesta u okolici, pa i članovi kulturno umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine. No bez obzira na sve kontinuitet "Petrijevačkih žetvenih svečanosti" je održan, rekao je predsjednik KUD-a "Nikola Šubić Zrinski" Andrej Bogdanović. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.