Hrvatski radio

Radio Osijek

Održane prve radionice 3. Proljeća u Domu tehnike

18.04.2017.

20:36

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je počelo Proljeće u osječkom Domu tehnike. Na organiziranih 6 radionica 70 učenica i učenika osnovnih škola imalo je priliku upoznati se s temama- Škola letenja dronovima, Mala škola ronjenja, Škola crtanja, izrada svjetleće značke, Robotika, Sastavljanje i programiranje Lego modela.

Sutra nastavljaju istim tempom - učenici će moći posjetiti sljedeće radionice: Škola letenja dronovima, Mala škola ronjenja, Škola crtanja, Maketarstvo – izrada drvenih predmeta i Rastavi-sastavi računalo. Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka, suorganizatori su Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije i udruge tehničke kulture.

Na radionici Sastavljanje i programiranje Lego modela učenici od 1 do 4 razreda upoznali su najnovije modele iz Lego Technic svijeta, od jednostavnih do vrlo kompliciranih, motoriziranih modela. Slaganjem i kombiniranjem različitih Lego elemenata učenici su oslobodili svoju maštu, razvijali kreativnost, kao i finu motoriku.

Na radionici Elektronika – izrada svjetleće značke učenici od 5. do 8. razreda upoznali su elektroničke elemente koji su potrebni za funkcionalnost mnogobrojnih uređaja poput TV-a, radija, mobilnih uređaja i drugih. Također, upoznali su se s tiskanom pločicom koja je osnova i temelj za izradu elektroničkoga sklopa na koju se postavljaju svi elektronički elementi, provodili su postupak lemljenja koristeći potreban pribor za lemljenje. Na kraju dana izradili su elektronički sklop u funkciji bedža sa svjetlećim elementima koji je funkcionalan i primjenjiv. Isti su zadržali za uspomenu.

Na radionici Robotika – Micro:bit učenici od 5 do 8 razreda upoznali su osnove programiranja Micro:bit računala. Na praktičnim primjerima koristeći Micro:bit komplete naučili su različite principe pokretanja, korištenja varijabli i senzora. Razvijali su algoritamski način razmišljanja. Uvodna radionica poticaj je za razvijanje vještina u području robotike i automatike.

Radionice Škola letenja dronovima, Mala škola ronjenja i Škola crtanja su višednevne radionice koje sa svojim programom nastavljaju do petka 21. travnja 2017.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.