Hrvatski radio

Radio Osijek

Mali vezovi - prikazani dječji folklor, pjesme, običaji i dječje igre

26.06.2022.

19:39

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Mali vezovi

Mali vezovi

Foto: Maja Muškić / Grad Đakovo

U okviru 56. Đakovačkih vezova danas su održani Mali vezovi, priredba dječjeg folklora kojim đakovačka smotra tradicijskog stvaralaštva brine za folklornu i svoju budućnost. Od župne crkve Svih svetih do Strossmayerovog parka prodefiliralo je dvadesetak dječjih skupina iz cijele Đakovstine, Slavonije te drugih krajeva Hrvatske.

Mali su vezovi i ove godine počeli povorkom dječjih skupina središtem grada, a djeca su prikazala dječji folklor, pjesme, običaje i dječje igre iz prošlosti. 

"Male čuvare tradicijske kulture ni temperatura zraka viša od 30 stupnjeva danas nije spriječila da veselo pocikujuću prođu Đakovom u svečanoj povorci Malih vezova. Ove godine u okviru 56. Đakovačkih vezova u defileu je prošlo ukupno 20 skupina malih folkloraša i mažoretkinje i to od predstavnika domaćih KUD-ova s područja Đakovštine pa preko Bickog Sela do Gospića i Muća. Nakon povorke, program je nastavljen nastupima u Strossmayerovom perivoju gdje je okupljene pozdravio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić te Male vezove proglasio otvorenim", stoji u Facebook objavi Grada Đakova. 

Đakovački vezovi svečano će biti otvoreni u petak, 1. srpnja, a u svečanom mimohodu u nedjelju, 3. srpnja, gradom će proći 50 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, 50 svatovskih zaprega i jahača.

Zemlja partner je Ukrajina, koja je to bila i na Vezovima 2018 godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.