Hrvatski radio

Radio Osijek

Održano maratonsko Gradsko vijeće

17.10.2018.

17:12

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Vijećnici osječkog Gradskog vijeća postavili su gradonačelniku Ivanu Vrkiću 22 pitanja koja se odnose na probleme i potrebe dijelova grada. Prihvatili su izvješće o izvršenju proračuna u prvoj polovici godine, a svoj je rad prikazao i gradonačelnik.

U središtu pozornosti današnjih rasprava, uz ostalo, bio je proračun Grada Osijeka o kojem je pročelnik Upravnoga odjela za financije David Krmpotić izrazio zadovoljstvo jer su stabilizirane financije i smanjen je dug. Vijećnica Marijana Kopljar nije bila zadovoljna jer je puno planirano, a realizacija je -nula- , što je objašnjeno procedurama dolaska do novca te da će pokazatelji biti drugačiji do kraja godine. Posebno ju je zasmetalo što su na prvo mjesto stavljene subvencije, a ne podaci u gospodarstvu. Gradonačelnik Ivan Vrkić u svom izvješću o radu od siječnja do lipnja ove godine navodi kako su brojni projekti u realizaciji, a pazi se na zaduživanje. Radi se, ali je i u Osijeku, kao i cijeloj Hrvatskoj, problem propadanja tvrtki i nedostatka izvođača. Budući da su u tijeku i veliki radovi na vodnoj infrastrukturi, osječki je Voodovod u gubitku jer je npr. Gradnja otišla u stečaj. HDZ nije prihvatio gradonačelnikovo izvješće. U sklopu pitanja i prijedloga, koji uobičajeno traju najduže, jer su 22 vijećnika od 31 nazočnog tražila odgovore na najčešća infrastrukturna pitanja, gradonačelnik je istaknuo kako ima i dobrih vijesti, a to je prodaja jedne od "osječkih mrtvih zgrada" Kožare. Čini se sve da se napokon, nakon ponovljenog natječaja, krene u obnovu pješačkoga mosta. Gradonačelnik je odgovorio na opitanje vijećnika kako skela kod mosta danima stoji jer je izabrani izvođač tražio od Grada da osigura nekoga  tko će im tu skelu gurati. "I što drugo učiniti s tako neozbiljnim izvođačem, nego raspisati novi natječaj. Ponude su pristigle upravo danas"- rekao je Vrkić. Na sjednici se čulo i to da je vijećnicima pripremljeno preko 2.500 stranica uz Dnevni red, koje, rekli su, sigurno nisu svi mogli proučiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.