Hrvatski radio

Radio Osijek

"Održivi doručak s medijima"

15.03.2019.

12:16

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Centar za edukaciju i informiranje potrošača obilježio je u Osijeku Svjetski dan prava potrošača "Održivim doručkom s medijima" u zalogajnici "Špajz". Aktivnost je dio projekta "Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane" kojom se nastoji podignuti svijest o problemu prehrambenog otpada.

"Odlučili smo upozoriti javnost na to da se u Hrvatskoj baca 380 tisuća tona hrane godišnje, po čemu smo na pretposljednjem mjestu među članicama Europske unije. Ova je kampanja usmjerena na kućanstava, budući da upravo u njima nastaje 53% bačene hrane, iako često mislimo da u tome prednjače trgovački centri", rekla je koordinatorica projekta za Hrvatsku Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Istaknula je kako često čujemo da u Hrvatskoj ljudi gladuju, a hrana se baca, što znači da je nužno raditi na pravilnijoj raspodjeli hrane. Usto, upozorila je i kako prehrambeni otpad nastaje i zbog nerazumijevanja oznaka "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" pa Europska komisija razmišlja o tome da se ukine oznaka "najbolje upotrijebiti do".

Kako bi se smanjila količina hrane koja se baca ponajprije se savjetuje planirati unaprijed i kupovati namirnica koliko nam treba, kuhati odgovarajuće količine te reciklirati ono što ne možemo pojesti.

Novinarima je u zalogajnici "Špajz" poslužen doručak na bazi pahuljica i voća u staklenim teglicama. "Ovim 'održivim doručkom' želimo istaknuti kako moramo promišljati o tome kako možemo smanjiti količine stvaranja otpada, posebice od hrane, ali i plastike. U ovoj zalogajnici promoviraju taj koncept jer se hrana poslužuje isključivo u staklenoj ambalaži i time se smanjuje stvaranje plastičnog otpada koji jako ugrožava okoliš", istaknula je Anamarija Krišto iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

17 h

FEBIRE

FEBIRE