Hrvatski radio

Radio Osijek

Odziv do 16,30 tek 37,21 % - znatno manje prije deset mjeseci

11.09.2016.

17:20

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do 16 sati i 30 minuta na prijevremene parlamentarne izbore izašlo je nešto više od milijun i 256 tisuća birača, što je čak devet posto manje nego na izborima u studenome prošle godine - objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Izraženo u postotcima, današnji je odaziv 37,21 posto.

U 4. izbornoj jedinici prijepodne je glasovalo 35,14 posto birača, što je deset posto manje nego prije deset mjeseci. Izlaznost birača u Osijeku je nešto iznad državnoga prosjeka - do sada je glasovalo 38 posto građana koji su pozvani na birališta - slični postotci bilježe se i u Našicama i Virovitici. U Donjem Miholjcu primjerice odaziv je tek 28 posto, a jedan posto više u Belome Manastiru.
Manja izlaznost bilježi se i u 5. izbornoj jedinici gdje je do 16 i 30 svoj glas dalo nešto više od 33 posto birača, devet posto manje u usporedbi s prošlogodišnjim izborima.
Drugi put u deset mjeseci hrvatski građani biraju zastupnike u Saboru i odlučuju tko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine. Danas izlazimo na devete parlamentarne izbore od stjecanja državne neovisnosti.
Novi saziv Hrvatskog sabora može birati malo manje od 3,8 milijuna birača. Biračka mjesta otvorena su u 7, a zatvaraju se u 19 sati.
Bira se 151 zastupnik, 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u 11. izbornoj jedinici, u 49 država diljem svijeta, gdje dva dana (subotu i nedjelju) bira 'dijaspora' odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu. 
Osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.
Na 177 kandidacijskih lista moći će se zaokružiti jedan od 2456 kandidata. Od 7 do 19 sati u Hrvatskoj je otvoreno više od 6946 biračkih mjesta.

Birač listić ubacuje u kutiju nakon što glasuje, i to tako da zaokruži broj ispred naziva jedne liste u izbornoj jedinici. Na njoj može dati i preferencijali glas jednom kandidatu ili kandidatkinji. 
S obzirom na mogućnost preferencijalnoga glasovanja valja istaknuti kako je glas za listu dominantan u odnosu na preferencijalni glas. Ako, primjerice, glasujete za jednu listu, a zaokružite kandidata s druge, vrednovat će se samo Vaš glas za listu, a Vaš preferencijalni glas propada. Najsigurniji način glasovanja svakako je zaokruživanje jedne liste kao i kandidata s te iste liste.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.