Hrvatski radio

Radio Osijek

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

11.12.2015.

11:22

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Biološka raznolikost i bogatstvo ispod površine tla jednako je važno kao i ono na njegovoj površini - rečeno je danas u Osijeku na 5. znanstveno stručnom skupu o okolišno prihvatljivoj proizvodnji sigurne i kvaletetne hrane. .

Malo je toga u hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji izbalansirano-u to nas svakodnevno uvjeravaju poražavajuće brojke. Akademik Ferdo Bašić: Sama činjenica da Hrvatska uvozi za 3 milijarde dolara, a da je za toliko izvozila govori više nego dovoljno što je razlog hrvatskog gospodarskog pada. I želimo lli prema naprijed nema druge, nemamo alternative tome. Jedna od alternativa je povećanje broja grla stoke koji je u našoj zemlji ispod kritične razine: Mi imamo 0,3 grla uvjetnih grla stoke po hektaru, a Novi Zeland 3. Razlika je 10. Mi smo 10 puta ispod nečega što bi moglo biti poželjno. Brojke sve govore.
Morali bismo izbalansirati odvodnju i navodnjavanje a nismo, unatoč Nacionalnom programu usvojenom prije 10 godina. U Hrvatskoj se navodnjava samo 1,4% poljoprivrednih površina, za razliku od ostatka Europe u kojoj je to 13%. Do 2020. godine trebali bismo navodnjavati 65 000 ha.
Akademik Franjo Tomić: Međutim taj plan se ne ispunjava. Istina postepeno to ide...mi smo imali 2005. 10 000 ha koji se navodnjavaju, a sad imamo 18 000.

Bašić navodi kako hrvatska tla nisu u lošem stanju, no onečišćenja ne ovisi samo o nama. Vjetrovi i zračne struje donose nam nepoželjne tvari iz prekograničnih područja. I bez klimatskih promjena potrebna su ogromna ulaganja kako bi se očuvala struktura tla. 
Iz svega je navedenog očigledno da problem postoji. No teško je, a sobzirom kojima raspolažemo, vjerovati da ne možemo pronaći model kojim bismo proizvodili više, a time jeftinije. Strana se roba prodaje na našem tržištu, uvozimo gotovo sve, a samodostatni smo samo u proizvodnji pšenice, trešanja, višanja i jabuka. Tko bi trebao pronaći izlaz iz krize?

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.