Hrvatski radio

Radio Osijek

Okrugli stol o braniteljskim zadrugama

28.06.2017.

14:09

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na središnjem osječkom Trgu održan je Sajam braniteljski zadruga. Kako bi im se, uz ostalo, pomoglo u povlačenju sredstava iz Socijalnog fonda EU, organiziran je okrugli stol- o iskustvu i mogućnostima zadrugarstva.

Voditelj Centra za zadruge Ministarstva branitelja Dalibora Bajića, očekivao je veći odaziv odaziv branitelja, jer je upravo okrugli stol mjesto za isticanje, ali i rješavanje problema. Istaknuo je kako im je želja dati informacije "od danas, a ne jučer" kako bi se proizvodnja podignula na višu razinu. Ističe kako ih  u Centru očekuje mukotrpan terenski rad jer moraju doći do svakog korisnika:  "Sredstva postoje, a na nama je hoćemo li sve napraviti kako treba i iskoristiti ih tako da hrvatski branitelji imaju koristi, ali ne da im se nešto poklanja i daje, nego da im se omogući da rade i da njihov proizvod nađe, u ovom slučaju zajedničkim nastupom  kroz zadrugarstvo, svoje mjesto na tržištu". U Ministarstvu branitelja imaju evidenciju o 485 braniteljskih zadruga  koje su dobile potporu, a 40 posto od ukupnog broja zadruga u Hrvatskoj čine braniteljske. Dodajmo, za početak rada braniteljske zadruge sa 12 članova može se dobiti potpora u visini 150.000 kuna. Državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić izjavila je kako cijele ove godine ulažu napore za otvaranje svih tema oko braniteljskog zadrugarstva i inače u području zapošljavanja branitelja. Prije 20-ak dana, što je važno, potpisan je i ugovor s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava vezan za društveno poduzetništvo. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.