Hrvatski radio

Radio Osijek

Okrugli stol o moždanom i srčanom udaru

07.02.2020.

12:43

Autor: Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U organizaciji Osječko-baranjske županije održan je okrugli stol zdravstveno-edukativne akcije Žene u crvenom s ciljem podizanja svijesti o moždanom i srčanom udaru u žena, upozoravanja na značaj ranog prepoznavanja simptoma te mogućnosti prevencije promoviranjem zdravih stilova života.

Na okruglom stolu svoja iskustva iznosili su bivši pacijenti te isticali značaj redovnih i preventivnih pregleda te zdravog načina života i prehrane. V.d. predstojnik Klinike za neurologiju KBC-a Osijek docent Stjepan Jurić iznio je  podatak da je na Klinici prošle godine hospitalizirano 1600 pacijenta, 1200 s moždanim udarom što je 180 više nego godinu prije. No, također ističe da je stopa smrtnosti od moždanog udara prošle godine bila znatno niža nego 2018. godine. Govorio je i o važnosti edukacije građana putem promotivnih materijala, okruglih stolova i sličnih preventivnih aktivnosti, o značaju promicanja zdravog života, uravnotežene prehrane te sistematskih pregleda. Među uzrocima obolijevanja izdvaja, među ostalim, i utjecaj klimatskih promjena te starenje stanovništva jer su starije osobe podložnije moždanom udaru.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.