Hrvatski radio

Radio Osijek

Okrugli stol o uvođenju eura u Hrvatskoj

17.11.2021.

12:39

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i zaklade Hanns-Seidel-Stiftung, na Pravnom fakultetu održan je okrugli stol o uvođenju eura i njegovim implikacijama za hrvatsko gospodarstvo i društvo.

"Ideja o organizaciji okruglog stola došla je zajednički od Pravnog fakulteta i Zaklade Hanns-Seidel-Stiftung. Obzirom da čujemo razne debate u javnosti vezane uz uvođenje eura, te se debate baziraju na populističke izjave. Puno je prostora u medijima dobio izgled i sam dizajn kovanice eura. O pravnim, političkim i ekonomskim pitanjima imamo dojam da se malo raspravljai da se malo raspravlja s mladima", rekla je prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Pravnog fakulteta Osijek, Dunja Duić.
O izazovima ulaska Republike Hrvatske u eurozonu govorio je viceguverner Hrvatske narodne banke, Mihael Faulend. "Koristi su daleko veće od troškova uvođenja eura u kratkom roku, a u dugom roku još više. Koristi koje će hrvatsko gospodarstvo pa i građani uživati od eura, ne samo što su težinom veliki i brojni nego imaju trajni karakter. Oni nisu prisutni samo u godini uvođenja eura, nego i u svakoj godini nakon uvođenja eura. Jedna velika dobrobit jest ukidanje valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa i treća, isto tako ne zanemariva korist, s obzirom na našu trgovinsku integriranost sa eurozonom, važnost turizma za hrvatsku ekonomiju su transakcijski troškovi. Onog trenutka kad uvedemo euro, više neće biti potrebno mijenjati eure u kune ili kune u eure", objasnio je viceguverner HNB-a, Faulend.

 

Dunja Duić

Michael Faulend

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.