Hrvatski radio

Radio Osijek

Okrugli stol „OSIguraj priliku!

26.01.2022.

11:37

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Ravnatelj škole Antun Kovačić

Ravnatelj škole Antun Kovačić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Okrugli stol „OSIguraj priliku!, koji je dio projekta RCK ELPROS Elektrotehničke i prometne škole Osijek održan je u Osijeku a okupio je sudionike iz različitih sektora s ciljem širenja svijesti o zapošljavanju osoba s invaliditetom te razmjene iskustava i primjera dobre prakse.


Okrugli stol za rad s osobama s invaliditetom je jedna od planiranih aktivnosti u sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek, kaže ravnatelj škole, Antun Kovačić. Već prije dvije godine promišljali smo kako uključiti osobe s invaliditetom na tržište rada, kako im pojačati konkurentnost, odnosno mogućnosti. Na Okruglom stolu željeli smo čuti poslodavce i sudionike na kako ih uključiti, koje su to edukacije potrebne za te osobe i kako da mi, kao škola odnosno Regionalni centar kompetentnosti možemo dati takvim osobama da jačaju svoja znanja i vještine", naglasio je Kovačić."  Važnost Okruglog stola ogleda se u okupljanju različitih dionika iz različitih sfera i područja koji su važni za zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Sudjeluju predstavnici Zavoda za zapošljavanje koji predstavljaju statistike vezane za zapošljavanje osoba s invaliditetom pogotovo u elektrotehnike i računalstva, koje je naše primarno područje. Okupili smo različite udruge za osobe s invaliditetom od mentalnih teškoća, tjelesnih invaliditeta nagluhosti, gluhoće, sljepoće i slično, poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom i one koji to u budućnosti planiraju a ne znaju dovoljno o tome i one koji će zaokružiti cijelu priču su osječki područni Centar za profesionalnu orijentaciju koji se primarno bave zapošljavanjem osoba s invaliditetom", istaknula je stručna savjetnica za profesionalno usmjeravanje u RCK ELPROS-u, Kristina Vinković.
Pokrenuta je suradnja s Centrom za profesionalnu rehabilitaciju, izrađena je mobilna aplikacija koja je namijenjena poslodavcima i osobama s invaliditetom, a krenut će i s prilagodbom nastavnih materijala za programe odraslih koji će se nuditi u Regionalnom centru kompetentnosti, a prilagođavat će se udžbenici i priručnici u redovnom srednjoškolskom obrazovanju elektrotehnike i računalstva te predmeta koji nisu bili dostupni učenicima s teškoćama i osobama s invaliditetom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.