Hrvatski radio

Radio Osijek

Okrugli stol "Stručno-pedagoški i andragoški aspekt RCK"

05.06.2023.

14:02

Autor: HRT Radio Osijek

RCK - okrugli stol

RCK - okrugli stol

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Ulazimo u ljetne mjesece tijekom kojih nam je u posljednjih nekoliko godina jedna od glavnih tema nedostatak kvalificirane radne snage, pogotovo u sektoru ugostiteljstva. Jedno od rješenja moglo bi biti izrada novih programa obrazovanja odraslih, barem tako misle u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko turistička škola Osijek koji su, u sklopu projekta Virtuos, organizirali zanimljiv okrugli stol na ovu temu.


Kako je rečeno, regionalni centri kompetentnosti, osim što se bave redovitim obrazovanjem učenika, razvijaju i različite programe cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, a kako je istaknula voditeljica projekta Virtuos Dorotea Telarović u Osijeku ih je razvijeno već nekoliko. Upravo su naših šest novorazvijenih neformalnih programa i četiri programa koje razvijamo na razini HKO 5 bili povod da i napravimo ovaj okrugli stol. Njime želimo, prije svega, dodatno pojačati suradnju između RCK i drugih dionika u obrazovanju odraslih poput ustanova za obrazovanje odraslih, donositelja odluka, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a kako bi u budućim razdobljima kvalitetno mogli nastaviti tu suradnju. To bi, u konačnici, rezultiralo većim brojem polaznika programa obrazovanja odraslih te bi time i ostvarili hrvatske strateške ciljeve da ljudi tijekom cijelog života stječu kompetencije koje tržite rada traži, naglašava Telarović.

RCK - okrugli stol

RCK - okrugli stol

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Ipak, unatoč tome, iznimno je bitno i da se strukovne škole više uključe u ovakve programe. Ne samo u izradu, već i u provođenje tih programa, jer imamo veliki interes osoba koje su iz raznih razloga ispale iz redovitog obrazovanja te se sada žele ponovno uključiti kako bi stekli diplomu te nastavili školovanje u formalnom obliku, poručila je Dragana Štrkalj iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Istaknuto je i kako bi se svi koji imaju zaposlenje također trebali uključiti u cjeloživotno učenje i obrazovanje, jer je danas iznimno bitno, bez obzira na radno mjesto, konstantno proširivati svoje kompetencije. To je nužno kako bi bili konkuretni i na svom radnom mjestu, ali i u možebitnoj promjeni posla, naglasila je Štrkalj.


Više o ovom okruglom stolu poslušajte u izjavama:

RCK - okrugli stol, izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.