Hrvatski radio

Radio Osijek

Okrugli stol u Osijeku Ja sam važan!

20.09.2021.

12:41

Autor: Mirta Milas

Okrugli stol u Osijeku Ja  sam važan!

Okrugli stol u Osijeku Ja sam važan!

Foto: - / -

Mladi smatraju da prometna povezanost Osijeka s okolnim mjestima mora biti bolje riješena te da u lokalnoj zajednici nedostaje sadržaja za mlade kao što su koncerti i različita kulturna događanja .

Svjetski savez mladih Hrvatska u sklopu projekta Znam i utječem! organizirao je okrugli stol u Osijeku pod nazivom Ja sam važan! Sudionici su BILI donositelji odluka, koji su sudjelovali na konferenciji Ja sam važan! i učenici završnih razreda srednjih škola. Okrugli je stol vrhunac diseminacije projekta, kojoj je prethodila dvodnevna konferencija Ja sam važan!. Na njoj je sudjelovalo 36 mladih u dobi od 17 i 18 godina iz pet osječkih srednjih škola – Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Medicinske škole Osijek, Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, Elektrotehničke i prometne škole Osijek i Graditeljsko-geodetske škole Osijek. Učenici su kroz dvodnevnu konferenciju Ja sam važan! sudjelovali u nizu aktivnosti kojima su stekli znanja o sustavu donošenja odluka i prilikama za mlade kroz Erasmus projekte i udruge kao što je Svjetski savez mladih Hrvatska. Aktivnosti konferencije osnažile su i educirale učenike za sudjelovanje u kreiranju političkih mjera koje ih se izravno tiču, što će pridonijeti stvaranju boljih prilika za mlade u lokalnim zajednicama, ali i na nacionalnoj razini. Također, učenici su se tijekom nekoliko aktivnosti susreli s donositeljima odluka, gdje su dobili priliku iznijeti im probleme mladih s kojima se oni suočavaju u gradu Osijeku i njegovoj okolici. Glavni rezultat konferencije je zagovarački dokument Ja sam važan! u kojem su sudionici objedinili tri temeljna problema s kojima se suočavaju u svojoj lokalnoj zajednici. 

Projekt Znam i utječem! koji provodi Svjetski savez mladih Hrvatska, sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+ u iznosu od 3 200 eura.

 

 

Učenica Sanja Maravić

Učenica Lucija Gajić

Koordinatorica Erasmus + projekta "Znam i utječem" i predsjednica osječke podružnice Saveza mladih Hrvatske Josipa Mikić

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham o mladima

Marko Kapular, Savrz mladih Osječko-baranjske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.