Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK: Predavanje o prikupljanju predmeta umjetničkog obrta u Muzeju Slavonije

07.07.2022.

21:42

Autor: Ana Mitar Šimić

Muzej Slavonije Osijek

Muzej Slavonije Osijek

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Kao dio programa ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture voditeljica odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije Andrea Šimičić održala je izlaganje uz projekciju pod nazivom " Prikupljanje predmeta umjetničkog obrta u Muzeju Slavonije - kako je sve počelo". 


Na izlaganju je predstavljena pretpovijest današnjeg Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije. Izborom predmeta vezanih uz plesne svečanosti, druženja i opuštanje, prikazano je razdoblje od osnivanja Muzeja Slobodnoga i kraljevskog grada Osijeka 1877. godine do službenoga osnivanja Odjela otvorenjem izložbe i stalnoga postava namještaja 1951. godine. Poseban je naglasak stavljen na razdoblje između dva svjetska rata i na djelovanje Arheološkog kluba, odnosno Društva prijatelja starine „Mursa“.

Andrea Šimičić istaknula je kako je proces prikupljanja stvari bio dugotrajan i sporadičan, ali se u posljednje četiri godine intenzivnije bavila pretpovijesti umjetničkog obrta te da se na kraju sve isplatilo.  

Više o predavanju poslušajte u razgovoru s voditeljicom Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije. 

Razgovor s Andreom Šimičić

Predavanje Andree Šimičić

Predavanje Andree Šimičić

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.