Hrvatski radio

Radio Osijek

GospOUdin NOUbadi Saše Anočića u Barutani

18.07.2022.

22:10

Autor: Ana Mitar Šimić

GospOUdin NOUbadi u Barutani

GospOUdin NOUbadi u Barutani

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

U sklopu Osječkog ljeta kulture u Barutani je odigrana predstava „GospOUdin NOUbadi" rano preminulog redatelja i poznatog osječkog glumca Saše Anočića. "GospOUdin nOUbadi" predstavnik je svih malih ljudi koji u cijelom ovom besmislu koje nas okružuje, ne traži samo ono čega nema (smisao), nego se usuđuje tražiti nešto više - život barem donekle dostojan čovjeka.


GospOUdin NOUbadi kazališni je komad koji je Anočić postavio u kultnom zagrebačkom kazalištu Exit, čiji je bio jedan od najznačajnijih suradnika. Prema tekstu i u režiji Saše Anočića, u suradnji s osječkom Akademijom za umjetnost i kulturu, u predstavi igraju mladi i talentirani glumci Karlo Bernik i Domagoj Ivanković uz Jasmina Novljakovića i Živka Anočića. Organizatori su morali premostiti jedan "problem" jer je u svim svojim predstavama Saša Anočić sudjelovao i kao glumac tako da ga je u ovoj izvedbi zamijenio njegov brat Živko. 

Mali, veliki junak ostaje u istom danu i bez posla i bez djevojke, a vrlo brzo će ostati i bez svoje i mamine kućice ako ne dostavi potrebnu dokumentaciju da je ta kućica baš njegova. Stisnut je uz rub jer je oko na kućicu bacio lokalni tajkun Grabijel Gramzivić. GospOUdin NOUbadi prisiljen je na posljednju bitku u svom životu, bitku protiv moćnih neprijatelja poput birokracije, nepotizma i naročito opasnog "gospodina" Nihilizma. 


Glavni glumac, Karlo Bernik osvrnuo se na dvije pandemijske godine u kojima nisu izvodili predstavu te otkrio kako je cijeli tim mislio da će povratak biti težak, ali kada su stali ponovno na kazališne daske sve je išlo kako treba. 

Poruka koja se želi poslati, a koja se i spominje u tekstu jest: "Zapamti, ako ti je u životu loše, može ti biti samo još gore!", na što se glumac našalio rekavši da je poruka motivirajuća za sve uzraste.


Izvedbama predstava na Osječkom ljetu kulture želi se odati počast rano i iznenadno preminulom osječkom glumcu i redatelju Saši Anočiću, a sudeći prema posjećenosti Barutane na prvoj izvedbi, Osijek nije zaboravio svog sugrađanina i talentiranog glumca. Predstava je u programu OLJK-a i sutra, u utorak, 19. srpnja. Ulaznice su bile besplatne, ali su zbog velikog zanimanja publike odavno podijeljene brojnim zainteresiranim ljubiteljima kazališta u Osijeku.


Više poslušajte u razgovoru s glavnim glumcem, Karlom Bernikom

Razgovor s glavnim glumcem predstave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.