Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK: "Lost in Space" Tomislava Buntaka

13.07.2022.

20:24

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Tomislav Buntak "Lost in Space"

Tomislav Buntak "Lost in Space"

Foto: Radio Osijek / Krunoslav Inhof / HRT

Ususret otvorenju izložbe "Lost in space", koja je na rasporedu Osječkog ljeta kulture u petak 15. srpnja, u srijedu je u Galeriji Kat Kulturnog centra održano druženje s autorom pod nazivom "Buntak prije Buntaka".

Tomislav Buntak inače je predsjednik HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a smatra se jednim od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikocrtača. Kako je istaknuo, djelo je svojevrsna svemirska arkadija, ostvarena dvorednim formatima koji se rasprostiru načelom stripovskih sličica povezanih u stripovske table, a povezuju niz scena koje tvore čudnovatu crtačko-filmsku sekvencu koja bilježi protok vremena i alegoričnu radnju: "Što se motiva tiče ja se oslanjam na dugu tradiciju SF-a, posebno serija iz 60-ih godina poput "Lost in Space", "Zvjezdane staze" ili nešto kasnijih filmova poput "Odiseje 2001." iz 70-ih. U njima se astronaut nalazi u bespuću hladnog svemira, no zahvaljujući tehnikama i tehnologijama čovjek više nije sam, svemir prestaje biti daleko i tužno mjesto, te počinje vrvjeti životom. Time započinje nada da se u njemu može boraviti. Ne da ga se pokori nego da se napravi jedan suživot i održivi život sa svemirom", rekao je Buntak.


Rad "Lost in Space" izložen je u Galeriji Kat Osječkog kulturnog Centra. Djelo je nastajalo oko mjesec dana, a sastoji se od 14 velikih papira složenih jedan do drugog tako da čini djelo dugačko preko 10 metara i visoko preko 2 metra. Kako je istaknuo autor, postoji mogućnost i njegova dorađivanja kako bi postalo i veće, ponajprije u visinu, no tada će biti problematično pronaći izložbeni prostor.


Izložba "Lost in Space" u Galeriji Kat bit će otvorena u petak 15.7. u 20 sati.

Tomislav Buntak o izložbi "Lost in Space"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.