Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK u muzejima – Izložba Mirana Blažeka u MLU, predavanje u MSO

06.07.2022.

20:30

Autor: Radio Osijek/TM

Miran Blažek Poravnanje

Miran Blažek Poravnanje

Foto: Iz poziva organizatora / -

Osječko ljeto kulture u četvrtak, 7. srpnja nastavlja se otvaranjem izložbe Mirana Blažeka, dobitnika nagrade „Vlastimir Kusik” i predavanjem o prikupljanju umjetničkog obrta, koje je dio programa Muzejskog četvrtka u Muzeju Slavonije. Planiran je bio i koncert Hrvatskog pjevačkog društva Lipa, ali on je, zbog covida među članovima, odgođen za 1. dan rujna.

U četvrtak, 7. srpnja s početkom u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti bit će otvorena izložba hvaljenog mladog osječkog umjetnika Mirana Blažeka pod nazivom Alignment (Poravnanje). Diplomant Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, magistrant na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, Blažekov je rad vrlo rano zapažen i višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i izvan nje. Dobitnik je ugledne Nagrade „Radoslav Putar“ koja mu je 2012. dodijeljena za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika do 35 godina. Dobitnik je i prestižne Nagrade „Vlastimir Kusik“ u sklopu 27. Slavonskog biennalea, čija je glavna nagrada upravo ova samostalna izložba u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Kontinuirano sudjeluje na rezidencijalnim programima za umjetnike u inozemstvu koji su ga odveli sve do New Yorka. Od 2015. godine, osnivač je i voditelj projekta Međunarodnog studentskog biennala koji nagrađuje i organizira izložbe za studente i buduće mlade umjetnike.

Specifičnog naziva Poravnanje – izložba govori, i kroz sliku prenosi, instinkt čovjeka da sve svoje znanje o sebi i svijetu poravna, sistematizira, akumulira i materijalizira. Riječima kustosice izložbe Valentine Radoš: „O stvaranju novoga Sunčeva sustava unutar bijele kocke izložbenog prostora i o trenucima prosvijetljenja koji nas vode do nove razine znanja/spoznaje.“

Muzej Slavonije pridružuje se ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture organizacijom predavanja Andreje Šimičić na temu prikupljanja predmeta umjetničkog obrta. Održava se u sklopu Muzejskog četvrtka, 7. srpnja u 20 sati.

Predavanjem uz projekciju, predstavlja se svojevrsna pretpovijest današnjeg Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije. Izborom predmeta vezanih uz plesne svečanosti, druženja i opuštanje, prikazat će se razdoblje od osnivanja Muzeja Slobodnoga i kraljevskog grada Osijeka 1877. godine do službenoga osnivanja Odjela otvorenjem izložbe i stalnoga postava namještaja 1951. godine. Poseban je naglasak stavljen na razdoblje između dvaju svjetskih ratova i na djelovanje Arheološkog kluba, odnosno Društva prijatelja starine „Mursa“.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.