Hrvatski radio

Radio Osijek

12:26 / 10.06.2022.

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Olujno nevrijeme zahvatilo istok Hrvatske

Nevrijeme u Slavoniji

Nevrijeme u Slavoniji

Foto: HTV / HRT

Olujno nevrijeme s kišom zahvatilo je u četvrtak u poslijepodnevnim i večernjim satima dijelove Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.

U Požeško-slavonskoj županiji olujno nevrijeme s kišom zahvatilo je četvrtak poslijepodne više gradova i naselja. Najviše kiše palo je u Pleternici, Kutjevu i Bektežu, zbog čega je došlo do odrona kamenja na lokalne ceste te su poplavljeni putni jarci, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo civilne zaštite. Poplavljene su ceste, ulice, polja, dvorišta, te pokoji podrum. A kiša je jedno vrijeme toliko jako i obilno padala da je zbog izrazito smanjene vidljivosti gotovo bilo nemoguće voziti Veličkim poljem. 

Županijski centar 112 Požega zaprimio je više dojava građana zbog vode u stambenim objektima i na prometnicama. Na intervencije ispumpavanja vode iz podruma obiteljskih kuća i saniranja štete nastale obilnim oborinama poslana su lokalna dobrovoljna vatrogasna društva. Zbog velikih količina vode na kolnicima promet  je bio otežanm uz povremene zastoje zbog zatvaranja pojedinih dionica D51 u dijelu između Bekteža i Ferovaca te od ulaza u Kulu do sredine sela, ŽC 4101 Kaptol Velika i ŽC4185 kroz naselje Alilovci.Nadležne službe tijekom jutra obavljaju sanaciju terena.

„Sva ta silna voda se slijeva u odvodne kanale i koliko god da su oni veliki, ne mogu popiti tu vodu jer je palo više od 130 litara po četvornom metru”, rekao je Damir Matešić, Komunalno gospodarstvo Općine Kaptol.

„Potopljeno mi je 100 kvadrata podruma, bilo je 60 centimetara vode, tu su mi bili strojevi, frižideri, veš mašina, namještaj, to je sve potopljeno, sve je za baciti”, govori Robert Bingula iz Kaptola.


Na području Brodsko-posavske županije u Brodskom Stupniku u četvrtak oko 15,30 sati  došlo je do plavljenja odvodnih kanala uz cestu ŽC 4244 između Starog Slatinika i Brodskog Stupnika.  Voda se prelijevala preko ceste i promet je tekao usporeno. Intervencijom nadležnih službi očišćeni su kanali i pristupni mostovi radi bolje propusnosti oborina.  Vatrogasci DVD-a Brodski Stupnik imali su dvije intervencije na području Starog Slatnika na prepumpavanju vode u kanal. U Osječko-baranjskoj županiji zbog obilne kiše u naselju Kešinci (općina Semeljci) sinoć oko 20 sati sati vatrogasci DVD-a Kešinci imali su jednu intervenciju ispumpavanja vode iz podruma obiteljske kuće te su radi bolje propusnosti čistili oborinske kanale duž Ulice Matije Gupca.  Obilna kiša zahvatila je sinoć i Belišće. Vatrogasci DVD-a Belišće imali su oko ponoći intervencije ispumpavanja vode iz podruma u naseljima Kitišanci i Bistrinci. Intervencije su završene u 1,15 sati.

Kako je izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska, sinoć je oko 22,40 sati u Antunovcu došlo do požara na obiteljskoj kući. Izgorio je dio krovišta, a požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Antunovac. Očevidom, koji su obavili policija i inspektor zaštite od požara, utvrđeno je da je uzrok požara udara groma u vrh krova kuće. Tom prilikom je došlo do zapaljenja krova te oštećenja električne i plinske instalacije u kući. Materijalna šteta iznosi oko 150.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.