Hrvatski radio

Radio Osijek

13:51 / 13.06.2022.

Autor: Radio Osijek

Omiljeni svetac u Tvrđu privukao tisuće hodočasnika

Antunovo u Tvrđi

Antunovo u Tvrđi

Foto: HRT / Radio Osijek

Kao i uvijek na Antunovo, gužva je u Tvrđi i to već od noćas jer jer prva sveta misa slavljena u 3 sata, a danas će ih ukupno biti 12, s tim da je ona s blagoslovom djece i ljiljana na rasporedu u 18 sati. 

Tisuće hodočasnika slijevaju se u staru gradsku jezgru, u kojoj ovaj put, izuzev dva-tri pred samom crkvom, nema prodajnih štandova jer je taj dio programa iz Franjevačke ulice preseljen na lijevu dravsku obalu. Ali ono što je ostalo isto - mnoštvo je koje je došlo pokloniti se podno oltara svetog Ante i nazočiti kojoj od misa. „Možemo reći da je samo po sebi čudo svetog Antuna da se okupljaju toliki hodočasnici, molitelji i potrebnici u duši i tijelu. Lijep je dan pa su nam sve mise u dvorištu gdje smo načinili i lijep oltarni prostor”, rekao je gvardijan Franjevačkog samostana, fra Venancije Mihaljević.

U osječkoj crkvi svetog Križa u Tvrđi više od tri stoljeća, od dolaska Franjevaca u Osijek časti se i slavi sveti Antun, nalazitelj izgubljenih predmeta i stvari čiji je oltar izgrađen davne 1732. godine.

Omiljenom osječkom svecu hodočastit će se sve do 21 sat kada će se slaviti posljednja današnja misa, a sve do njezina početka može se ispovijediti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.