Hrvatski radio

Radio Osijek

On the Bridge of Music

18.01.2022.

21:03

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Koncert

Koncert

Foto: Stjepan Filipović / HRT

"On the Bridge of Music" naziv je zajedničkog Gala koncerta osječkog HNK i Operetnog kazališta iz Budimpešte kojim je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku proslavljena 30. obljetnica priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanje diplomatskih odnosa s Mađarskom.


"Prije 30 godina svaka vijest o priznanju Hrvatske bila nam je velika i ohrabrivala nas u našoj borbi za samostalnost, a Mađarska je među prvima priznala Hrvatsku. Zajednička je to aktivnost našeg Ministarstva vanjskih poslova te zajedničkoj inicijativi i organizaciji Grada Osijeka i Osječko - baranjske županije i Diplomatskog zbora koji su organizirali da se obilježi 30. obljetnica priznanja ali naravno i velikog prijateljstva Hrvatske i Mađarske", rekao je osječko - baranjski župan Ivan Anušić. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio je da smo zahvalni Mađarskoj na nesebičnoj pomoći u Domovinskom ratu kao i na suradnji gradova prijatelja Osijeka i Pečuha te XIII. Okruga u Budimpešti. "Grad Osijek multietičan i multikulturalan grad njeguje dobrosusjedske odnose sa dva grada u Mađarskoj. Prva Povelja prijateljstva potpisana je s gradom Pečuhom 1973 godine. Dana smo imali sastanak s gradonačelnikom Pečuha te smo dogovorili uspostavljanje još boljih, jačih i intenzivnijih odnosa na području kulture i gospodarstva s gradom prijateljem Pečuhom. Današnjim koncertom i 25. siječnja u Mađarskoj te odnose, taj most produljujemo i odnose produbljujemo." Koliko je 15. siječanj 1992. godine važan datum i priznanje Hrvatske državnosti znamo svi mi koji smo svjedoci toga vremena istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. "Nakon 15. siječnja 1992. godine je otvorio se prostor Republici Hrvatskoj za uspostavu svih ostalih međunarodnih bilateralnih odnosa koje gajimo i danas. Otvorio se put i prema europskim integracijama ali i prema kvalitetnoj dobrosusjedskoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Mađarske. Ovom gestom i suradnjom orkestara iz Budimpešte i Osijeka Republika Mađarska je razvila kvalitetan odnos. Ono što je važno jest da se ta suradnja očituje i na gospodarskom planu, ali s ponosom mogu reći i na kulturnom planu", istaknula je Tramišak.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.