Hrvatski radio

Radio Osijek

17:28 / 24.09.2015.

Autor: Radio Osijek/TM

Opatovac: brži izlazak od ulaska

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do danas je u Republiku Hrvatsku ušlo više od 51 tisuće migranata, objavio je MUP. Tijekom jutra na području Iloka i Tovarnika ušlo je više od 3500 osoba, dok se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutno nalazi nešto više od tisuću ljudi.

"U Hrvatsku je u sedam dana ušlo 50.000 izbjeglica, toliko ih je u Mađarsku ušlo u 6 mjeseci", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a kako bi si, kaže, olakšali posao, napravili su registraciju unutar kampa. Od jutros traje i označavanje izbjeglica s narukvicama na kojima se nalazi ispisano vrijeme u koje su stigli u prihvatni centar Opatovac. Ranjive skupine dobijaju zelenu narukvicu koja znači prioritet, i pomoći će prilikom ukrcaja u autobuse, objasnio je Ostojić.
Unutar prihvatnog centra Opatovac napravljena je reorganizacija te se izbjeglice i migranti smještaju u šatore po nacionalnosti i etničkim skupinama kojima pripadaju. "Na taj način pokušavaju se izbjeći sukobi do kojih je do sada znalo doći između izbjeglica i migranata različite nacionalne i etničke pripadnosti", rekao je ministar, a povod je bio sukob koji se dogodio u utorak kada je jedan od migranata uboden nožem. "Sve se odvija normalno. Ide sigurnosni i zdravstveni pregled i odmah iz vozimo dalje prema Mađarskoj. Svi tamošnji prijelazi se koriste radi odlaska ljudi, i Botovo, i Goričan, i Terezino Polje, i Branjsko Petrovo Selo", nastavio je Ostojić. Dodao je da je Hrvatska spremna aktivirati i prihvatni centar u Belom Manastiru ali bi se to učinilo samo u slučaju pogoršanja vremenskih prilika. On je spreman za prihvat oko 2.000 ljudi.
Izrazio je zahvalnost brojnim volonterima, udrugama i službama koje daju velik doprinos prihvatu izbjeglica. "Ne mogu ni izdvojiti koliko me ljudi u Hrvatskoj ugodno iznenadilo u ovoj situaciji oko izbjeglica. Građani su nam najveći saveznici", zahvalio je ministar, ali ipak je dodao kako su ga  se posebice dojmili supružnici Nizar i Dragana Shoukry (on Sirijac koji kao stomatolog radi u Tovarniku, a ona prevoditeljica za arapski jezik u policiji). "Ako oni ne dobiju odličje za ono što su učinili, ne znam tko će", kazao je Ostojić, ustvrdivši da je bilo i onih koji su ga razočarali "stalnim podmetanjem nogu". "Nadam se da je to vrijeme zaustavljeno. Umjesto da vam netko dođe pomoći, vi imate situaciju da se stalno organiziaraju 'stožeri za histeriju' ",dodao je. "Vidim zadnjih dana se to malo utišalo. Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena", rekao je Ostojić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.